19. července 2018 • 14:52

Naštvaní biatlonisté. Kvůli genderové vyváženosti přichází o místa na OH

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Biatlonistům se nelíbí, že na příštích zimních olympijských hrách v Pekingu budou mít o 20 účastnických míst méně než dosud. V únoru v Pchjongčchangu mohlo startovat 220 biatlonistů. Mezinárodní unie IBU se chystá vypracovat vlastní návrhy na nový systém přidělování kvót.



"Snížení kvót znamená překážku v rozsáhlém úsilí IBU o rozvoj, které se řídí cílem sportovců a trenérů startovat na zimních hrách," uvedla biatlonová unie v prohlášení po středečním rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru.

O účastnická místa přišli také lyžaři se snowboardisty (41) a rychlobruslaři (26). Ve snaze o genderově vyvážené hry MOV do program zařadil soutěže mužů a žen v lyžařském Big Airu a smíšené závody ve snowboardcrossu, short tracku a akrobatickém lyžování.

"IBU chápe, že snížení kvót je součástí širšího řezu v zimních sportech a odráží závazek MOV snížit náklady na hry a dosáhnout rovnosti pohlaví v souladu s Agendou 2020, kterou IBU podporuje," uvedla biatlonová unie s tím, že za dobu své existence neustále prosazuje rovnováhu mezi pohlavími a různé inovace.

"IBU byla jednou z prvních mezinárodních federací, která zavedla smíšenou štafetu, a vždy měla stejný počet medailových disciplín pro ženy i muže. Proto navrhla smíšenou štafetu dvojic, která je v souladu s Agendou 2020, ale tato disciplína dosud do programu přidána nebyla," konstatovalo vedení světového biatlonu. O kvótách na OH chce jednat s národními svazy na zářijovém kongresu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud