21. července 2018 • 20:52

Pocta pro Sukovou, byla uvedena do Síně slávy: Už jsem ani nevěřila

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Helena Suková byla dnes v americkém Newportu uvedena do tenisové Síně slávy. Této pocty se jí dostalo jako osmému zástupci českého tenisu v historii. Spolu s ní byl mezi "nesmrtelné" přijat Němec Michael Stich.



"Je to pro mě velká pocta být zařazena mezi legendy světového tenisu," uvedla třiapadesátiletá Suková v rozhovoru pro ČTK ještě před odletem na slavnostní ceremoniál. Do Síně slávy byla zvolena napotřetí. V nominaci se ocitla poprvé před šesti lety, pak v roce 2015, ale uspěla až letos. "Po dvou předchozích zklamáních jsem už nevěřila, takže to byl velký, ale příjemný šok. Byla to poslední šance a i letos byla v nominaci velká jména," řekla bývalá deblová jednička.

Výčet jejích tenisových úspěchů je dlouhý. Ve dvouhře hrála čtyři grandslamová finále a vystoupala na čtvrté místo světa. Pomohla ke čtyřem triumfům ve Fed Cupu. Ve čtyřhře slavila vedle zmíněných grandslamových titulů dvě stříbrné olympijské medaile a vyhrála Turnaj mistryň. Navíc je i šampionkou Hopmanova poháru.

"Na tenisu mě nejvíc baví vyhrávat. Pocit z vítězství nic nenahradí. Láska k vyhrávání je tam už od malička," prozradila dcera někdejší finalistky wimbledonské dvouhry Věry Sukové-Pužejové a Cyrila Suka staršího, který se stal prezidentem tenisového svazu a pod jejichž vedením trénovala na Spartě.

Vztah k tenisu se vyvíjel právě podle toho, jak se majitelce deseti titulů ve dvouhře a 69 ve čtyřhře na okruhu dařilo. "Když jsem vyhrávala, tak mi nevadilo ani tvrdě trénovat. Když ale bylo porážek v řadě více, přicházely pochybnosti, zda to všechno má cenu. Naštěstí těch chmurných turnajů bylo méně, a tak jsem nakonec na WTA túře vydržela osmnáct let," řekla Suková.

Raketu odložila po Wimbledonu v roce 1998. Dva roky pak nechtěla o tenisu ani slyšet. "Nepodařilo se mi dosáhnout cílů, v které jsem původně věřila," zmínila především grandslamový vavřín ve dvouhře. Ač měla ve čtyřhře úspěchy, brala ji jako doplněk. "Příjemnější náhražka tréninku."

Helena Suková a Petra Kvitová přišly vzdát hold památce Jany Novotné
Video se připravuje ...

Jedna výhra od vytouženého triumfu Sukovou dělila na Australian Open v letech 1984 a 1989 a také na US Open 1986 a 1993. "Z každého finále mám střípky v paměti. Před jedním jsem měla alergickou reakci na aspirin, v jednom mě poškodila rozhodčí, v dalším jsem nezvládla tíhu vedení," vzpomínala Suková.

V roce 1985 se v New Yorku probojovala i do finále dvouhry na Turnaji mistryň a podlehla Martině Navrátilové. "Tehdy jsme finále hrály na tři vítězné sety a to bylo příliš náročné vydržet psychicky," připomněla porážku 3:6, 5:7 a 4:6.

Ve čtyřhře vyhrávala po boku různých spoluhráček, i s Janou Novotnou nebo se Španělkou Arantxou Sánchezovou Vicariovou. Ve smíšené čtyřhře slavili dvakrát titul ve Wimbledonu s mladším bratrem Cyrilem, který ji dnes v Newportu doprovázel.

Rozmrzelost z tenisu po ukončení kariéry postupně odezněla. "Vzala jsem tenis na milost a dnes si jdu občas zahrát, sleduji turnaje a také se trochu zabývám prací kolem tenisu díky současné profesi psycholožky," konstatovala. Práce v Modré Laguně jí dodává nový pocit seberealizace. "A možného úspěchu, když se podaří pomoci klientovi se posunout pro něj lepším směrem," řekla Suková.

K tomu je členkou mnoha spolků a organizací, doma má čtyři kočky, želvu a psa. Až se zdá, že 24 hodin denně je pro ni málo. "Ale stačí. Každý den je trošku jiný, jen to venčení psa musí být pravidelné," řekla nová členka Síně slávy.

Helena Suková o smrti Jany Novotné: Doufala jsem, že to je pouze fáma, byl to hroznej šok
Video se připravuje ...

Čeští a čs. tenisté v Síni slávy (v závorce rok uvedení):

Jaroslav Drobný (1983)

Jan Kodeš (1990)

Hana Mandlíková (1994)

Martina Navrátilová (2000)

Ivan Lendl (2001)

Jana Novotná (2005)

Karel Koželuh (2006)

Helena Suková (2018)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud