23. července 2018 • 10:30

Özilův konec? Turecký ministr chválí „bratra“, šéf Bayernu byl ostrý

Autor: ČTK, pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Německé téma číslo jedna od nedělního večera? Jednoznačně konec Mesuta Özila v reprezentaci. Oznámení teprve devětadvacetiletého fotbalisty vyvolalo lavinu reakcí. Záložník Arsenalu se při té příležitosti poprvé vyjádřil ke své fotografii s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Za ni byl kritizovaný během celého mistrovství světa, které skončilo pro obhájce titulu šokujícím krachem ve skupině. V Německu převažuje vůči Özilovi kritika, v Turecku se dočkal pozitivních reakcí.



Útoky vůči své osobě dlouho nechával Özil bez komentáře, až na konci víkendu vystřelil na sociálních sítích vyjádření, ve kterém zdůvodnil konec kariéry v národním týmu a hovořil o rasismu a nedostatku respektu.

„Jsem Němec, jen když se vyhrává. Když se prohrává, jsem imigrant,“ napsal Özil a jmenovitě obvinil předsedu Německého fotbalového svazu Reinharda Gindela, že jako poslanec aféru s fotografií zneužil pro své politické cíle.

Özilův postoj se vůbec nezamlouval prezidentovi Bayernu Ulimu Hoenessovi. „Jsem rád, že celá aféra je u konce. Özil hrál roky mizerně za národní tým, naposledy nám vyhrál zápas snad před MS 2014. A teď schovává svoje mizerné výkony za tu fotografii,“ řekl Hoeness pro deník Bild.

S Mesutem Özilem si to po fiasku Německa s Koreou chtěli vyříkat fanoušci
S Mesutem Özilem si to po fiasku Německa s Koreou chtěli vyříkat fanoušci

Prohlásil také, že pokud hrál Bayern proti Arsenalu, stavěl taktiku právě s ohledem na Özila. „Hráli jsme na něj, protože jsme věděli, že je slabý článek,“ zaútočil Hoeness a ještě si rýpl do jeho aktivit na sociálních sítích. „Ale samozřejmě jeho 35 milionům fanoušků na sociálních sítích, kteří ve skutečnosti neexistují, stačí, když jednou přesně odcentruje, a hned říkají, jak hrál Özil fantasticky.“

Tato kauza má ale v době migrační krize a diskuze kolem integrace uprchlíků do německé společnosti velký mimosportovní přesah a vyjadřují se k ní vrcholní politici. Včetně kancléřky Angely Merkelové . „Velmi si váží Özila. Je to skvělý hráč, který toho pro národní tým hodně udělal," sdělila názor Merkelové mluvčí Ulrike Demmerová. 

Ostatní tolik neutrální nebyli. „Je to varovné znamení, když se velký německý fotbalista jako Mesut Özil kvůli rasismu cítí ve své zemi nechtěný a nereprezentovaný německým fotbalovým svazem," napsala na Twitteru ministryně spravedlnosti Katarina Barleyová (SPD).

Ještě výrazně tvrdší hodnocení Özilovi vystavila protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), podle níž se bohužel ukázal jako typický příklad nepodařené integrace. Fotkou s Erdoganem celému světu sdělil, že se přes všechny výhody a privilegia, kterých se mu dostává, nechce identifikovat s Německem, uvedla AfD.

Naopak mezi tureckými politiky našel Özil kvůli svému postoji bezvýhradnou podporu. „Podporujeme čestný postoj našeho bratra Mesuta Özila,“ napsal na Twitter ministr sportu Mehmet Kasapoglu. Ministr spravedlnosti Abdul Hamit Gul vidí v rozhodnutí německého fotbalistu „ránu, kterou uštědřil rozpínajícímu se fašistickému viru.“

FAKTA MS: Němci šokovali brzkým koncem, Angličané jim ho vmetli do tváře
Video se připravuje ...

Özil oznámil konec v národním týmu v neděli, kdy se také poprvé vyjádřil ke květnovému snímku s Erdoganem. Spolu se záložníkem Arsenalu se s tureckým vůdcem potkal také další hráč s tureckými kořeny Ilkay Gündogan a darovali mu dresy, Özil s nápisem "svému prezidentovi."

Rozruch kolem Özila je značný. V médiích se i den po oznámení řešily jeho rozesmáté fotografie z cesty Arsenalu na asijské turné. Na oznámení reagovali také jeho reprezentační spoluhráči. Obránce Jerome Boateng na Twitteru pod společnou fotografii, pod kterou napsal: „Bylo mi potěšením, Abi." Abi je turecký výraz pro bratra. I takové detaily jsou nyní v Německu pod drobnohledem.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud