17. srpna 2018 • 14:27

Cyklisté z Elkov Author pojedou na MS časovku družstev

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Cyklistický tým Elkov Author se jako první ryze česká stáj v historii zúčastní časovky družstev na silničářském mistrovství světa. Mezinárodní unie UCI zařadila královéhradeckou ekipu na základě žebříčku mezi 24 nominovaných sestav. Šampionát se uskuteční v Innsbrucku od 23. do 30. září a týmová jízda proti chronometru medailové boje zahájí.


"Pro náš tým je to velký úspěch, který je odměnou za dlouhodobou práci," radoval se na stájovém webu z potvrzené účasti ředitel týmu Vladimír Vávra. "Objektivně nebude možné v Innsbrucku pomýšlet na nejvyšší příčky, vždyť pojedeme proti nejlepším celkům světa. Na druhou stranu tam určitě nepojedeme s cílem pouhé účasti, jelikož na startu budou i týmy, které běžně na jiných závodech porážíme," doplnil.

Složení týmu pro mistrovský závod v délce 62,8 km ještě uzavřené není. Chybět by v něm ale neměli zkušení časovkáři Jan Bárta či Josef Černý, úřadující český mistr. Oba dva reprezentovali v souboji s časem na nedávném mistrovství Evropy v Glasgow, kde skončil Bárta třináctý a Černý sedmnáctý.

"Měl jsem už možnost si celou trať projet a musím říci, že je opravdu pěkná. A je více než jasné, že o mistrovském titulu bude rozhodovat jediné stoupání. Jediné, čeho se bojím, je termín závodu, kdy už v okolí Innsbrucku může být poměrně nevlídné počasí. Určitě se budeme chtít poprat o co nejlepší výsledek," ujistil Černý.

Právě pětadvacetiletý závodník, jenž na republikovém šampionátu získal vítězný double z časovky i silničního závodu s hromadným startem, by měl být v Rakousku následně i na startu individuální časovky, v níž bude mít Česko dvě místa, a závodu s hromadným startem. Jak dnes potvrdila při zveřejnění kvót pro MS Mezinárodní cyklistická unie (UCI), český tým bude moci nastoupit v šestičlenné sestavě.

V týmu reprezentačního trenéra Tomáše Konečného by neměla scházet ani další hvězdná jména Zdeněk Štybar či Roman Kreuziger. "Nominaci uzavřeme a zveřejníme zhruba týden před šampionátem. Budeme chtít obsadit všechny kategorie a pravděpodobně se budeme blížit těm kvótám, očekávám, že počty našich závodníků budou vysoké," řekl ČTK Konečný.

Novinkou pro letošní rok je nižší počet startujících z jedné země v silničním závodě. Nejlepších deset států pojede jen s osmi jezdci namísto devíti, jež mohly postavit do závodu ještě loni v Norsku.

Časovka družstev v současné podobě se na světových šampionátech jezdí od roku 2012. Pod českou vlajkou v této disciplíně startoval dosud jen v roce 2013 ve Florencii tým Etixx-iHNed, v sestavě ale tehdy nebyl žádný český jezdec. Mezi 35 startujícími skončila sestava pod vedením českého trenéra Reného Andrleho na 25. příčce se ztrátou pěti minut a 20 sekund.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud