20. září 2018 • 16:01

Kapitán Jansa se chce příjemně rozloučit se šachovou olympiádou

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Vlastimila Jansu čeká poslední šachová olympiáda v roli nehrajícího kapitána českého mužského týmu. Na turnaji, který se uskuteční od 23. září do 6. října v gruzínské Batumi, se chce rozloučit dobrým výsledkem. Dvojí roli bude mít na olympiádě reprezentační manažer Michal Konopka, který v rámci rozvojového programu mezinárodní federace FIDE povede jako nehrající kapitán mužský i ženský tým Senegalu.


Jansa byl na šachové olympiádě jako hráč poprvé v roce 1964, v aktuálním kapitánském angažmá to pro něj bude třetí olympiáda. O konci vzhledem ke svému pokročilému věku uvažoval už loni, ale tentokrát se tak rozhodl definitivně. "Bude mi v listopadu 76 let. Ta funkce je velice náročná a nechci, aby to bylo na škodu. To bych nerad. Doufám, že to bude skvělá tečka," řekl na dnešní tiskové konferenci.

Český tým je podle průměrného ratingu hráčů patnáctým nasazeným ze 185 mužských družstev. Před dvěma lety v Baku čeští šachisté olympiádu výborně rozjeli, ale v závěru ztratili a obsadili 29. místo. Kapitán Jansa v Batumi očekává mimořádnou konkurenci, i když nebude hrát mistr světa Magnus Carlsen z Norska. "Bude to jednoznačně nejsilnější šachová olympiáda, pokud se týká hráčského potenciálu," poznamenal.

Jedničkou českého týmu bude znovu David Navara. "V soutěži družstev je vyšší odpovědnost. Zpravidla si dávám více záležet. Na druhou stranu investuji do přípravy a do hry více energie, takže ke konci mohu být více unavený," řekl. Vedle něj jsou v nominaci ještě Viktor Láznička, Zbyněk Hráček, Jiří Štoček a debutant v české reprezentaci Peter Michalík, který dvakrát na olympiádě reprezentoval Slovensko.

Ženskou českou jedničkou bude Karolína Olšarová, kterou doplní polská rodačka Joanna Woreková, Olga Sikorová, Kristýna Petrová a Kristýna Novosadová. V tomto složení se budou snažit napravit dva roky starý nezdar, kdy ženský tým 51. místem zaznamenal nejhorší umístění v historii. Do soutěže půjdou jako 27. nasazené ze 151 týmů.

Manažer Konopka využil nabídku trenérské komise FIDE, která má rozvojový program na podporu šachu v Africe a Asii. Deseti týmům z každého kontinentu hradí pobyt a kapitána. "Dostal jsem tým Senegalu, který je jeden z nejslabších a v mužích je to vůbec nejstarší tým na olympiádě. Ale tam se nejedná o výsledek, ale o to, aby ti hráči získali nějaké zkušenosti a po návratu domů tam nějakým způsobem působili a ten šach tam nějak rozkvétal," popisoval Konopka. Se svými svěřenci zatím komunikuje prostřednictvím e-mailu, osobně se s nimi poprvé setká až v Gruzii.

Vítězství na šachové olmypiádě budou obhajovat muži USA, kteří před dvěma lety triumfovali po 40 letech, a Číňanky, které ukončily sérii tří ruských triumfů a zvítězily po 12 letech.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud