24. září 2018 • 12:03

Golfista Woods je zpět a s ním nová Tigermánie

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
V červeném tričku a černých kalhotách zvedl ruce k nebi a oslavoval triumf. Obrázek, který golfový svět viděl mnohokrát, dostal v neděli v Atlantě nový náboj. Tiger Woods je totiž zpět a s ním nová Tigermánie.


"Nevěřil jsem, že to znovu zažiju," přiznal Woods při slavnostním ceremoniálu v East Lake. "Nevěděl jsem, jestli poskládám všechno dohromady do správného golfového švihu," dodal.

Před rokem sotva vstával z postele. Nemohl sedět, stát ani chodit, aby mu bolest ze zad nevystřelovala do nohou. Podstoupil čtyři operace - a vrátil se.

Bez Woodse vypadal golfový svět šedivě; ač přicházeli šikovní mladíci, turnajům něco chybělo. Woodsovo osmdesáté vítězství na okruhu PGA, první po pětileté pauze, to ukázalo. Probudilo obrovskou vlnu nadšení fanoušků.

Diváci v Atlantě na poslední osmnácté jamce po Woodsově druhé ráně přelezli provazy a hnali se za hráčem skandujíce "Tiger! Tiger!" Woods šel zdánlivě klidně po fairwayi společně s Rorym McIlroyem. Oba se ohlédli a usmáli se. Woodse musela hlídat ochranka, protože fanoušci byli všude kolem. "Slyšel jsem a viděl jsem, ale snažil jsem se koukat dopředu. Čekaly mě tři rány," řekl.

"Takovou scénu na golfu nepamatuju. Díky Woodsovi se vrátila na golf ohromná energie. S ním je všechno jiné," řekl bývalý Woodsův kouč Sean Foley.

Přes enormní tlak Američan dokázal udržet nervy a dohrát poslední jamku v paru. "Když se mi podařilo vyhrát míček z bunkeru na green, tak jsem věděl, že mám vyhráno," řekl. Když míček zaplul do jamky, klepl holí o zem a zvedl ruce nad hlavu. Pak si na chvilku částečně přetáhl čepici přes obličej, protože i jeho přemohlo dojetí.

"Už jenom to, že jsem letos zase mohl hrát golf, bylo pro mě neskutečné. Tohle vítězství pro mě moc znamená. Více než před dvaceti lety, protože si uvědomuju, co všechno za tím je, a navíc teď nevím, jak dlouho budu schopen na téhle úrovni hrát," řekl Woods a jeho caddie Joe LaCava dodal: "Lidé nemají ponětí, kolik je za tím práce."

I hráči měli z návratu krále velkou radost. Cestou z greenu poslední jamky Woodsovi mimo jiné gratulovali Zach Johnson, Rickie Fowler, Bryson DeChambeau, Justin Thomas i Dustin Johnson. "Někteří věděli, jak jsem se trápil a čím jsem si prošel. A i oni mi hodně pomohli. Jejich podpora pro mě hodně znamená," řekl Woods.

Předloni přitom Woods propadal chmurným myšlenkám a říkal, že se nemá na co těšit. Nyní znovu zářil jeho úsměv a svým návratem uchvátil sportovní svět. "Přesně tohle mají lidé rádi a jsem rád, že to takhle dopadlo," uzavřel Foley.

Možná jde o začátek nové éry Tigera Woodse. "Jsem schopen hrát a můžu to zopakovat," řekl Woods a mnozí už vyhlížejí rozšíření jeho sbírky čtrnácti majorů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud