24. září 2018 • 19:04

České týmy zahájily šachovou olympiádu bez ztráty bodu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Oba české týmy vstoupily do šachové olympiády v gruzínském Batumi jednoznačnými výhrami. Muži v prvním kole porazili tým Trinidadu a Tobaga 4:0 a také ženy vyšly ze zápasu s Botswanou s čistým kontem.


Nejrychleji se s o třídu slabším soupeřem vypořádal nováček týmu Peter Michalík, který dříve hrál na olympiádě za Slovensko. Po obětování věže v úvodu partie zvítězila také jednička týmu David Navara a nezaváhali ani Zbyněk Hráček a Jiří Štoček na dalších šachovnicích. Jihoameričané však mají rating na úrovni druhé stovky českého žebříčku a cokoli jiného než hladká výhra by bylo velkým překvapením.

Nejvýše nasazenými jsou v konkurenci 180 zemí šachisté Spojených států a šachistky Ruska, které však na úvod překvapivě ztratily půl bodu s Kostarikou.

Tým USA se postaral o rozruch už před startem soutěže, protože se zdržel na bezpečnostní kontrole před vstupem do sálu a k svému prvnímu utkání hráči dorazili s osmiminutovým zpožděním. Při zdržení o více než 15 minut by jim zápas musel být kontumován. K tomu ale nedošlo a Američané zvítězili nad Panamou hladce 4:0, přestože šetřili svoji jedničku Fabiana Caruanu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud