16. října 2018 • 12:23

Sto let českého sportu a jeho osobnosti shrnuje nová kniha

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Na závěr oslav 100 let českého sportu byla dnes v Klementinu pokřtěna kniha, která popisuje dávnou i novodobou historii tuzemského sportu a představuje jeho nejvýznamnější osobnosti. První výtisk výpravné publikace Sto let českého sportu 1918 - 2018 dostal 28. září prezident Miloš Zeman při slavnostním obědě se sportovními legendami na Pražském hradě.


Podobně jako anketa, jejíž vítězové byli vyhlášeni při galavečeru ve Fóru Karlín, je i kniha rozdělena po desetiletích. V každé dekádě připomíná nejdůležitější sportovní události a největší osobnosti.

Rubrika Jak šel čas to doplňuje chronologickým výčtem stovek nejdůležitějších výsledků a statistik, významné okamžiky zachycuje množství fotografií. "Myslím, že nikdy v historii nebyl český sport zmapován tak jako tady. Museli jsme čerpat z archivů nejen českých, ale také německých a dokonce anglických," řekl šéf autorského kolektivu Vladimír Zemánek.

Na obálce jsou vyobrazeni Věra Čáslavská, hokejisté z Nagana, Pavel Nedvěd, Jan Kodeš, Eva Samková, Martina Sáblíková, Hana Horáková, Jan Železný a uprostřed první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Držitel Zlatého míče z roku 2003 Nedvěd společně s olympijskou šampionkou z Turína Kateřinou Neumannovou knihu pokřtil. "Když jsem tu knihu poprvé otevřel, tak jsem ji otevřel na stránce, kde bylo fotbalové mistrovství světa 1934. Jako malý kluk jsem hrál turnaj Františka Pláničky a mohl jsem se s ním vyfotit. Pro nás všechny je čest být v této knize. Nemluvím jenom za fotbal, ale za všechny sporty," řekl bývalý hráč Juventusu.

Také vzpomínal na turínské hry v roce 2006, kdy fandil Neumannové a sledoval její triumf při posledním olympijském závodě v životě. "Když vyhrála, tak jsem jí hned psal zprávu. Všichni mi gratulovali v kabině a byl jsem hroznej king. Nebylo to jednoduché, byl jsem ještě aktivní sportovec, ale sledoval jsem každou vteřinu," vzpomínal.

Bývalá úspěšná běžkyně na lyžích Neumannová už knihou listovala několikrát a plánuje si ji pročítat opakovaně. "Určitě se k ní budu vracet a doufám, že své dceři budu moci připomenout historii českého sportu, kterou by měla znát, protože to podle mě patří k všeobecnému vzdělání," doplnila.

Kniha Sto let českého sportu 1918 - 2018 je již na pultech, stojí 499 korun.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud