16. října 2018 • 17:02

IAAF posunula platnost pravidla o hormonální léčbě na březen

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Mezinárodní atletická federace IAAF odložila platnost kontroverzního pravidla, které zamezuje běžkyním s vyšší hladinou mužských hormonů závodit na tratích od 400 metrů po míli, pakliže se nepodrobí léčbě zaměřené na snížení množství testosteronu v těle. Místo 1. listopadu začne pravidlo platit až 26. března, pokud ho do té doby schválí sportovní arbitráž CAS.


Nové pravidlo napadla jihoafrická hvězda Caster Semenyaová. Sedmadvacetiletá běžkyně s výraznou muskulaturou spadá podle IAAF do kategorie žen s diagnózou odlišného sexuálního vývoje, které mají výrazně vyšší hladinu testosteronu než běžná ženská populace.

Dvojnásobná olympijská šampionka a úřadující mistryně světa v běhu na 800 metrů Semenyaová si na nové regule stěžovala u CAS. Vedení světové atletiky následně souhlasilo s tím, že platnost nového pravidla posune až do doby, kdy arbitráž o případu rozhodne. To by podle webu insidethegames.biz mělo být v únoru nebo v březnu.

Podle agentury AP odložila IAAF platnost pravidla na poslední možnou chvíli. Pokud ho totiž CAS schválí, bude atletkám s vyšší hladinou testosteronu zbývat do začátku MS v Dauhá šest měsíců a dva dny. Léčba přitom trvá půl roku.

Vedení IAAF se pokusilo omezit závodění atletek s vysokým množstvím testosteronu už v roce 2011. Semenyaová tehdy medikamenty na snížení hormonu užívala a na její výkonnost to mělo negativní vliv.

CAS ale pravidlo v roce 2015 po stížnosti indické sprinterky Dutí Čandové zrušila s vysvětlením, že zvýhodnění těchto atletek nebylo vědecky prokázáno. Pozdější studie zpracované vědci ve spolupráci s IAAF však přinesly důkazy.

Nové pravidlo se netýká jen Semenyaové, ale ta je nejznámější atletkou, která by musela hormonální léčbu podstoupit. Na její obranu vystoupila jihoafrická média a politici, kteří označili postup IAAF za "hon na čarodějnice". Přidal se i jihoafrický atletický svaz, který rovněž podal podnět k CAS.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud