17. října 2018 • 11:38

Zápasníky před MS trápí zranění, Omarova vyřadil utržený biceps

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
České zápasníky před mistrovstvím světa, které začne v sobotu v Budapešti, trápí zranění. Mužskou oporu Artura Omarova vyřadil utržený biceps ze soustředění v německém Heidelbergu, dlouhodobě mimo je další tradiční účastník MS Michal Novák, který má za sebou operace ramena a kolena. Se zraněním kolena se potýkala i olympionička Adéla Hanzlíčková, jež ale natržený vaz stihla vyléčit a momentálně se připravuje na soustředění ve Finsku.


Rodák z Machačkaly Omarov si při tréninku utrhl obě bicepsové hlavy. "Něco takového jsem ještě nezažil. Bylo to vážné zranění, operovalo se to. Ale nemělo by to ohrozit jeho další působení. Lékaři říkají, že ten sval bude plně funkční a nebude tam žádné omezení," řekl dnes novinářům trenér českých zápasníků v řeckořímském stylu Václav Scheiner starší.

Místo Omarova, který už byl na šampionát přihlášen, bude v kategorii do 97 kilogramů startovat junior Ondřej Dadák. "Letos se účastnil juniorských soutěží, i když na nich neměl žádné úspěchy. Může to být pro něj cenná zkušenost," řekl na jeho adresu kouč.

Dadák nedávno startoval na juniorském mistrovství světa. "I když jsem měl po mistrovství světa pauzu, tak se cítím dobře, forma tam zůstala. Těším se na to, jak si zazápasím s dospělými. Žádná nervozita tam není," svěřil se.

Z pětice mužských reprezentantů se podle kouče Scheinera nejlépe jevil Oldřich Varga v kategorii do 77 kilogramů. "Dařilo se mu na mezinárodních turnajích. Porazil iks závodníků na světové úrovni," řekl kouč. Vargu ale skolila viróza. "Doufejme, že jeho zdravotní stav nebude tak špatný, aby se to projevilo na mistrovství světa," dodal Scheiner.

Mezi ženami budou Česko reprezentovat Lenka Hocková Martináková v pětapadesátce a Hanzlíčková v kategorii do 65 kilogramů. Nad účastí druhé jmenované se vznášel otazník. "Z posledního turnaje v Polsku jsem si bohužel odvezla natržený vaz v koleni a nějakou dobu jsem netrénovala. Teď už jsem se ale vrátila na žíněnku, zdá se, že koleno drží a půjde to," vzkázala z Finska zápasnice, která dosud sbírala úspěchy zejména v kategorii do 23 let.

Nehodlá ale na MS startovat za každou cenu. "Pokud by nastal nějaký problém, jsem připravena i mistrovství světa vynechat. To nejdůležitější totiž přijde až příští rok," doplnila Hanzlíčková. Příští rok bude světový šampionát první možností kvalifikovat se na OH 2020 v Tokiu.

Na mezinárodních turnajích se letos Hanzlíčkové poměrně dařilo, ale jarní mistrovství Evropy jí nevyšlo. Na MS by si ráda spravila chuť, i když zranění její ambice ovlivnilo. "Moje cíle a očekávání jsou kvůli tomu letos kapku nižší. Uvidíme, jak to půjde," dodala.

Nominace ČR:

Muži:

Řeckořímský styl: Matouš Morbitzer (do 72 kg), Oldřich Varga (77 kg), Petr Novák (82 kg), Ondřej Dadák (97 kg), Štěpán David (130 kg).

Ženy:

Volný styl: Lenka Hocková Martináková (55 kg), Adéla Hanzlíčková (65 kg).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud