20. října 2018 • 16:42

Veselý vládne Eurolize v úspěšnosti trestných hodů

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Český basketbalista Jan Veselý patří k největším překvapením nové sezony Evropské ligy díky své úspěšnosti trestných hodů. Tato disciplína byla dlouho považována za jeho slabinu, avšak v úvodních třech kolech pivot Fenerbahce proměnil všech 15 trestných hodů, přičemž nikdo v soutěži není lepší.


Více šestek střílel jen Arturas Gudaitis z Milána, dvacet, ale třikrát minul. Veselý proměnil pět trestných hodů proti Gran Canarii, čtyři proti Chimki a všech šest proti Žalgirisu Kaunas, kdy pomohl k obratu. Navíc proměnil i oba trestné hody v turecké lize. V této sezoně je tak stoprocentní.

Přitom většinu kariéry měl v podstatě poloviční úspěšnost. V NBA se dostal dokonce i na 30 procent. Vše vyvrcholilo ve finále Euroligy v roce 2016, kdy proměnil jediný z deseti trestných hodů a Fenerbahce těsně prohrálo. Tehdy to Veselého hodně štvalo a od té doby se zlepšuje.

V minulém ročníku si reprezentační pivot polepšil z 55 na 70 procent. Přes léto na této disciplíně opět pracoval, což ukazoval i v dresu národního týmu, kdy si po tréninku dobrovolně chodil házet šestky. A nyní ukazuje soupeřům, že se ho pod košem už nevyplatí faulovat jako v minulosti.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud