23. října 2018 • 13:04

Obří slalomy SP v Söldenu pojedou Capová a Berndt

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Úvodní obří slalomy Světového poháru, které se uskuteční o víkendu v rakouském Söldenu, pojedou z českých lyžařů Gabriela Capová a Ondřej Berndt. Capová se na vstup do sezony připravuje na Hintertuxu, Berndt bojuje s bolavým kotníkem. Otázkou je také, v jakém stavu bude závodní trať, na kterou pořadatelé teprve rozhrnuli uskladněný sníh.


Capová většinou v přípravě lyžovala ve švýcarském Saas-Fee, které se nachází 3600 metrů nad mořem, takže tam v letošním horkém létě byly lepší sněhové podmínky než na rakouských ledovcích. V Söldenu bude závodit poprvé. "Příprava byla dobrá, cítím se lépe než loni touhle dobou. Těší mě, že už začíná závodní sezona," vzkázala z Rakouska.

Na Hintertuxu od pondělka využívá možnost trénovat na speciálním svahu, který se profilem podobá trati v Söldenu. "Dostanete se na něj pouze, pokud startujete v Söldenu, a otevírají ho jenom na určité dny na velmi omezený časový úsek," doplnila nová šéftrenérka ženského reprezentačního týmu Eva Kursfürstová.

Podruhé se do Söldenu chystá Berndt, kterému se ale závěr přípravy zkomplikoval. "Začátkem října jsem si na kondičním soustředění v Nymburku podvrtl kotník a na lyže se opět postavím až několik dní před Söldenem," řekl.

Kurfürstová očekává, že v Söldenu budou obtížné podmínky. "Rakušané museli uskladnit sníh někde v zásobnících a ten sníh teď teprve rozhrnuli po pistě," řekla. Na závodním svahu v Söldenu proto ještě nikdo z lyžařů nebyl. "Lze předpokládat, že to bude velice neklidná pista, že ten povrch bude hrbolatý. Zřejmě tam budou i kamínky, tomu se neubráníme," řekla Kurfürstová. V takových podmínkách trpí materiál, po jedné jízdě jsou lyže kvůli zničeným hranám nepoužitelné.

Specialistka na obří slalom Kateřina Pauláthová kvůli problémům se zády nemohla absolvovat závody v závěru minulé sezony, takže má málo FIS bodů a nevýhodnou startovní pozici. Proto se chystá sezonu zahájit v zámoří. "Začnu asi v Kanadě na severoamerickém poháru, abych si vyjela nějaké body a mohla startovat s lepší pozicí ve Světovém a Evropském poháru," řekla.

Kryštof Krýzl po vážném zranění kolena, které ho připravilo o olympiádu v Koreji, zvažoval návrat už v Söldenu, ale nakonec po poradě s trenérem Dietmarem Thönim první start odložil. Největší současná hvězda českého lyžování Ester Ledecká by se měla zapojit do SP na přelomu listopadu a prosince v kanadském Lake Louise, kde jsou na programu rychlostní disciplíny.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud