16. listopadu 2018 • 11:43

Kouč přeje krasobruslaři Březinovi medaili na mistrovství Evropy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Trenér krasobruslaře Michala Březiny Rafael Arutjunjan má radost, že se jeho český svěřenec vrátil mezi nejlepší. Přeje mu medaili na lednovém mistrovství Evropy. Lituje jen, že s ním nezačal pracovat dřív. Nyní jsou totiž Březinovy pokroky limitované tím, co zvládne jeho osmadvacetileté tělo.


Nejlepší český krasobruslař se po několika letech tápání na podzim blýskl dvěma druhými místy v závodech Grand Prix a vylepšil si osobní rekordy. "Jsem za něj strašně rád, vrátil se silný. Teď je to silný bruslař, každý s ním počítá. A to je pro nás velký úspěch," řekl trenér v rozhovoru na facebooku Českého krasobruslařského svazu.

Největší rozdíl podle něj spočívá v Březinově přístupu k tréninku. Ujasnili si, jaký je jejich cíl a co je k tomu potřeba. "Dřív neměl jasný plán, jak trénovat. Nemohu říct, že by netrénoval, ale nevěděl, co přesně je účelem těch cvičení," vysvětlil kouč.

Doufá, že se plody jejich spolupráce projeví i na lednovém ME v Minsku, kde by mohl Březina v současné formě navázat na bronz z roku 2013. "Pokud bude dobře trénovat, má šanci získat medaili," věří Arutjunjan.

Mezi jeho svěřence patří i aktuální mistr světa Nathan Chen z USA. V minulosti vedl jiné světové šampiony Jeffreyho Buttlea a Michelle Kwanovou. U Březiny vidí velký talent a lituje, že s ním nezačal pracovat dříve. "Byl bych šťastný, kdybych ho potkal, když byl mladý, když mu bylo osmnáct nebo devatenáct let. Jsem si celkem jistý, že pak bychom mohli udělat o dost víc, než můžeme teď," řekl.

Březina v mládí platil za jednoho z nejtalentovanějších krasobruslařů na světě, v roce 2009 skončil druhý na juniorském MS. V současné době jsou ale jeho pokroky limitované věkem. Arutjunjan by byl rád, kdyby do repertoáru k salchowu přidal další čtverný skok, ale je to složité.

"Už to není mladý kluk. Musíte být velmi opatrný, když chcete, aby jeho tělo fungovalo. Každý krůček, který dělám, pečlivě zvažuji, než ho udělám. Udělám maximum s ohledem na to, co jeho tělo zvládne," vylíčil.

Díky druhým místům na Americké brusli a v Helsinkách čeká Březinu finále Grand Prix pro šest nejlepších závodníků seriálu. Na vítěze svých závodů Chena a olympijského šampiona Juzurua Hanjua výrazně ztratil, protože tito krasobruslaři jsou odskočení zbytku světa. K favoritům bude patřit ještě stříbrný medailista ze ZOH a MS Šoma Uno.

Arutjunjan uznává, že prosadit se na stupně vítězů ve finále Grand Prix bude složité. "Chci alespoň, aby nebyl v té druhé skupině krasobruslařů outsider, aby nebyl poslední, aby byl nejlepší z 'druhého sledu'. Chci, aby zase udělal krok kupředu," dodal trenér.

Finále Grand Prix, do kterého se Březina dostal po sedmi letech, se ve Vancouveru uskuteční od 6. do 8. prosince.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud