17. listopadu 2018 • 11:26

Havlíková byla na SP v cyklokrosu devátá, Boroš patnáctý

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtý závod Světového poháru v cyklokrosu v Táboře vyhrál úřadující evropský šampion a mistr světa z roku 2015 z jihočeské trati Mathieu van der Poel z Nizozemska. Nejlepší z českých reprezentantů Michael Boroš dojel patnáctý. Pavla Havlíková obsadila v závodě žen deváté místo, Kateřina Nash dojela desátá. Zvítězila Lucinda Brandová z Nizozemska. Jakub Ťoupalík byl v závodě juniorů čtvrtý.


Třiadvacetiletý Van der Poel s přehledem potvrdil roli favorita. Nastoupil už ve druhém z devíti okruhů a od té chvíle jel až do cíle sólový závod. V posledních kolech už si mohl při velkém náskoku dovolit mírně zvolnit a desáté vítězství v sezoně oslavil s náskokem 14 sekund před Belgičanem Michaelem Vanthourenhoutem.

Třetí skončil další Nizozemec Lars van der Haar. Držitel zlatého hattricku z MS a úřadující světový šampion Wout van Aert chyboval a po pádu skončil až sedmý.

Boroše mrzelo, že mu nevyšel útok na první desítku. "I na pětku to nebylo zase až tak daleko. Na tu skupinku o první desítku mi chyběl kousek... Jsem rád, že jsem se vešel alespoň do patnáctky, bohužel poslední tři čtyři kola už jsem lapal po dechu a musel si zvolnit," řekl novinářům Boroš po druhém nejlepším výsledku v této sezoně Světového poháru.

V závodě žen se obě zkušené Češky Nash s Havlíkovou po prvním z pěti kol pohybovaly na konci první desítky, ale jen pár sekund za špičkou. Jenže Nash ve druhém kole při výjezdu na mez, kde měla řada závodnic velký problém už během prvního okruhu, uklouzla a ztratila mnoho cenných sekund.

Z průběžné šesté příčky se Nash, která skončila na úvod letošního seriálu SP v americkém Waterloo třetí, rázem propadla mimo první desítku. Nakonec ji v cíli uzavřela, když těsně před ní v tříčlenném spurtu o osmou příčku finišovala Havlíková.

"Před závodem bych byla s desítkou spokojená, momentálně jsem maličko zklamaná. Měla jsem to dobře rozehrané a dalo se bojovat o bednu. Trošku mě to mrzí. Od začátku jsem jela nadoraz, přesto jsem ztratila kontakt s čelem. Ještě jsem tajně doufala, že čelo zpomalí, ale bohužel. Přesto jsem ráda, že to takhle dopadlo," řekla Havlíková.

"Byl to pěkný závod. Nedostala jsem se tam dopředu v prvním kole, v tom druhém přišel rozhodující moment, kdy jsem dojížděla čelní skupinu. Na té mezi jsme se tam zasekaly a nemohla jsem tam prostě vylézt. Měla jsem naběhanou svou stopu, jenže v té někdo byl, tak jsem to vzala prostředkem. Ale nedalo se to vyběhnout," popsala krizový okamžik Nash.

Brandová triumfovala s pětisekundovým náskokem před krajankou Annemarií Worstovou, o další vteřinu zpět zůstala Italka Alice Maria Arzuffiová. Na 16. místě skončila Jana Czeczinkarová.

Mezi juniory se vedle Jakuba Ťoupalíka vešli do první desítky ještě další tři čeští jezdci. Sedmý skončil Jan Zatloukal, za ním se seřadili Pavel Bittner a Tomáš Ježek, který na posledním SP v Bernu vybojoval před necelým měsícem bronz. Vyhrál Belgičan Witse Meeussen, druhý byl šestnáctiletý syn krosového velikána Svena Nyse Thibau.

Ťoupalík dorazil do cíle jen pět sekund za vítězem a těsně prohrál souboj o třetí příčku. "Jsem spokojený. Čtvrté místo na Světovém poháru musím brát s ohledem na to, jak to bylo celý závod vyrovnané. Jezdilo nás tam jednu chvíli osm," řekl Ťoupalík.

V závodě mužů do 23 let obsadil 12. příčku Josef Jelínek. Při neúčasti mistra světa Eliho Iserbyta z Belgie, který kvůli zdravotním potížím nestartoval, vyhrál hlavní favorit Brit Thomas Pidcock. Jelínek měl na vítěze manko minutu a půl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud