19. listopadu 2018 • 12:36

Kuvajtský šajch Sabah kvůli obvinění dočasně odstoupil z MOV

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Jeden z nejvlivnějších mužů v olympijském hnutí šajch Ahmad Fahad Sabah z Kuvajtu dočasně odstoupil z funkce člena Mezinárodního olympijského výboru. Důvodem je obvinění z šíření falešných videí jako součást spiknutí proti dvěma členům kuvajtské vlády, kterému čelí ve Švýcarsku. Sabah vinu popírá, podle něj jde o vnitropolitický boj v zemi.


Pětapadesátiletý funkcionář je předsedou Asociace národních olympijských výborů (ANOC) a loni se zúčastnil jejího zasedání v Praze. Stojí také v čele asijské olympijské rady a olympijského fondu solidarity, z kterého jsou financovány projekty po celém světě. Členem MOV se stal v roce 1992 a platí za velkého spojence současného předsedy Thomase Bacha. V letech 2015 až 2017 byl také členem rady Mezinárodní fotbalové federace.

V roce 2015 byl v Kuvajtu odsouzen k šesti měsícům vězení kvůli výrokům v tři roky starém televizním pořadu, v němž obvinil tehdejšího kuvajtského premiéra z osnování vládního spiknutí a praní špinavých peněz. I tehdy člen kuvajtské královské rodiny jakékoli provinění odmítl.

Ze současného obvinění se má zodpovídat u švýcarského soudu ještě s dalšími čtyřmi osobami.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud