21. listopadu 2018 • 20:47

Ani devátá partie o titul šachového mistra světa neměla vítěze

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Také devátá partie zápasu o titul mistra světa v šachu mezi úřadujícím šampionem Magnusem Carlsenem a vyzyvatelem Fabianem Caruanou skončila v Londýně dělbou bodu. Norský obhájce titulu hrající bílými kameny si sice v úvodu vytvořil nadějnou pozici, v hektickém duelu ale o výhodu zase přišel. Po další remíze je tak stav duelu stále nerozhodný 4,5:4,5.


Sedmadvacetiletý Carlsen se stejně jako ve čtvrté partii rozhodl pro anglické zahájení. Úvodních 17 tahů zvládl v bleskovém tempu a dostal soupeře pod tlak. Pak se ale vlastní netrpělivostí dostal do problémů a po 56 tazích se nakonec s Američanem dohodl na remíze.

"Měl jsem v podstatě komfortní výhodu, ale promarnil jsem ji. To bylo mizerné," řekl po třech a půl hodinách hry viditelně frustrovaný Carlsen. Nor navíc k duelu nastoupil s monoklem pod okem, zranění si přivodil během volného úterka při fotbalu s přáteli.

Desátá partie je na programu ve čtvrtek a výhodu bílých figur bude mít tentokrát Caruana. Celkem je duel vypsán na 12 partií. Při nerozhodném výsledku přijde na řadu tie-break v podobě zrychlených partií. Mistr světa bude znám nejpozději 28. listopadu. Hraje se o milion eur, z nichž vítěz dostane 60 procent, v případě výhry v tie-breaku 55.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud