22. listopadu 2018 • 09:25

Zubkov zůstal v Rusku navzdory diskvalifikaci olympijským vítězem

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Bývalý bobista Alexandr Zubkov se může v Rusku nadále pyšnit titulem dvojnásobného olympijského vítěze. Moskevský soud odmítl uznat verdikt Arbitrážního soudu pro sport (CAS), jenž pilota kvůli dopingu diskvalifikoval ze ZOH 2014 v Soči, kde triumfoval ve dvojbobech i čtyřbobech.


Soud ve středu rozhodl, že verdikt CAS neplatí na území Ruské federace. Na druhou stranu nicméně rozhodnutí nemá žádnou platnost v zahraničí, takže Zubkov oficiálně dvojnásobným olympijským vítězem není.

"Můj status olympijského vítěze na území Ruska je pro mě důležitý," vysvětlil Zubkov agentuře TASS, proč se obrátil na soud. Někdejší mistr světa a vítěz Světového poháru je od roku 2016 prezidentem Ruské bobové federace.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) Zubkova před rokem diskvalifikoval kvůli dopingu ze ZOH v Soči a odebral mu obě zlaté medaile. Zubkov doping popřel a odvolal se k CAS, jenž letos v únoru sice zrušil jeho doživotní distanc na OH, ale diskvalifikaci ze Soči potvrdil.

Kvůli rozsáhlému dopingovému skandálu na domácích ZOH v Soči bylo Rusko formálně vyřazeno z letošních her v Pchjongčchangu. V Koreji mohli na pozvání MOV startovat jen sportovci s čistým dopingovým rejstříkem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud