7. prosince 2018 • 15:27

Souček ví, že měl Salinovu střelu v Rize mít, teď touží uspět

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Na sobotní semifinálový souboj s Finskem se na mistrovství světa v Praze chystá brankář českých florbalistů Lukáš Souček. Opora Vítkovic už proti Finům chytala v boji o finále před dvěma roky na šampionátu v Rize, kde Češi přišli o naději na postup pouhých sedm sekund před koncem po trefeě Eemeliho Salina.


Součkovi se nešťastný konec zápasu občas vybaví. "Samozřejmě, kluci mi to sem tam ze srandy předhodí, vrací se mi to od kamarádů. Bohužel, stalo se. Celé mistrovství světa jsem tehdy myslím odchytal relativně dobře, asi se ze mě stala v průběhu jednička. Pak přišel bohužel moment pár sekund před koncem, kdy mi to tam Salin vyvěsil. Ale už tehdy jsem říkal, že jsem to asi měl mít, ten názor jsem nezměnil," řekl novinářům Souček.

Minulost je pryč, teď se před ním a spoluhráči tyčí nová výzva. "Pro spoustu hráčů to bude asi životní zápas, moc se těšíme. Se Švýcary jsme si dokázali, že na silné týmy hrát umíme, i když Fini jsou ještě o trochu výš," prohlásil Souček. Bude doufat, že tentokrát se k českému týmu přikloní i trocha štěstí. "Bylo by to krásné doma před fanoušky. O2 arena bude z většiny zaplněna, bylo by to super."

Souček před dvěma roky na svém prvním šampionátu odchytal i zápas o bronz, v němž od 12. minuty od stavu 2:3 vystřídal zkušeného Tomáše Kafku. Prohře 5:8 nezabránil, navíc utkání dokončil se zraněným prstem na ruce.

"Nějak jsem si vyhodil z kloubu dva články, vypadalo to šíleně. Ale ten adrenalin mi dovolit to dochytat. Dal jsem to pak do kupy až někdy v druhé půlce února, nějak dva týdny do play off. A v play off jsem si zlomil palec, takže nešťastný rok pro mě," vzpomínal Souček.

Pokud dostane o víkendu v obou duelech o medaile přednost před Lukášem Bauerem, nevidí v zátěži žádný problém. "Máme dobrý los, že začínáme semifinále první, bude víc času. Je důležité si nic neudělat, na regeneraci máme den, ale jsme zvyklí z play off. Problém nebude," uvedl Souček.

Na soupeře se i s koučem brankářů Milanem Peterkou důkladně připravují, ale zaměřit se na nejnebezpečnější střelce například Finů podle Součka nelze. "Je jich tam víc. Johansson, Salin, to je klasika. Výborný obránce Savonen taky umí vystřelit nebo Pylsy... Ve švédském i finském týmu skoro všichni umí vystřelit. Každý střílí jinak, snaží se obstřelit ty bloky, aby brankář neviděl. To se stalo i s Dánskem párkrát," doplnil Souček.

Stejně jako Bauer chytá zápasy v bílé masce bez vlastních motivů, protože partner reprezentace vlastní kreativitu nedovolil. Když vidí česká jednička masku Švéda Johana Rehna, kterou zdobí Karlův most, mrzí ho to o to víc.

"Ale nic s tím neuděláme. Já do těch smluv a podmínek nevidím, musíme se přizpůsobit. Neuvažoval jsem nad tím, co bych tam měl, když jsem věděl, že to nebude. Asi znak, vlajku, možná přezdívka, něco z Prahy, něco z Ostravy," dodal Souček.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud