11. prosince 2018 • 12:36

Plavkyně Seemanová byla na MS osmá na kraulařské dvoustovce

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Plavkyně Barbora Seemanová obsadila na mistrovství světa v krátkém bazénu v čínském Chang-čou osmé místo v závodu na 200 m volný způsob. Osmnáctiletá Češka zaplavala ve finále na setinu shodný čas 1:54,82 jako v ranních rozplavbách. Do středečního finále na trati 100 metrů znak postoupila Simona Kubová, jež na mezinárodní scéně závodí poprvé po svatbě a změně jména z rodného Baumrtová.


Seemanová se v říjnu blýskla ziskem dvou zlatých medailí na olympijských hrách v mládeže v Buenos Aires a formu potvrdila i mezi dospělými. Časem sice zaostala o osm desetin za vlastním českým rekordem z listopadového závodu v Plzni, ale jako poslední osmá postoupila do finále. V něm výkon zopakovala a na vítěznou Ariarne Titmusovou z Austrálie ztratila 3,44 sekundy.

"Z výsledku jsem trošku zklamaná. I když trenérka říkala, že ode mě vzhledem k tomu, že to bylo moje první velké finále, příliš nečekali. Plavalo se mi hůře než ráno a nechápu, jak jsem mohla dohmátnout ve stejném čase. Neměla jsem tak protažený záběr a nebyla jsem tolik nad vodou jako obvykle. Strašně moc jsem chtěla a tím to bylo trochu uhrabané," uvedla Seemanová v tiskové zprávě.

Sedmadvacetiletá Kubová zaplavala na znakařské stovce v rozplavbách čas 57,13. Ve večerním semifinále si o pět setin pohoršila, ale jako sedmá se kvalifikovala do finále. "Docela jsem se klepala po zkušenostech z Glasgow (srpnové ME). Když jsem skončila v prvním semifinále čtvrtá, tak jsem čekala, jak to bude, protože pak vždycky bylo pět holek rychlejších. Nechtěla jsem být devátá, to by mě štvalo," řekla Kubová.

Z postupu do finále měla velkou radost. "Závod nebyl úplně optimální, protože se před odskočením dlouho čeká na startu, na což nejsme zvyklé. Odpoledne se mi nepovedla první obrátka, takže z toho nemám úplně dobrý pocit, ale o to víc jsem ráda, že to vyšlo na finále," doplnila Kubová.

O medaile v Chang-čou nepoplave nejzkušenější česká reprezentantka Petra Chocová, jež v semifinále na trati 50 m prsa obsadila časem 30,42 dvanáctou pozici. K finále dvaatřicetileté plavkyni chybělo 24 setin sekundy.

V úvodní den šampionátu padly dva světové rekordy. O první se postaral Japonec Daija Seto v závodě 200 m motýlek. Ve finále zvítězil za 1:48,24 před Chadem Le Closem, jemuž navíc vzal historické maximum. Jihoafričanův rekordní čas z roku 2013 byl o 32 setin pomalejší.

Na závěr dnešního programu pak americké kvarteto ve štafetě na 4x100 m volný způsob triumfovalo v čase 3:03,03 a o 27 setin překonalo historické maximum svých krajanů z roku 2009.

Čtrnácté zlato z MS v krátkém bazénu vybojovala fenomenální Katinka Hosszúová. Maďarská "Iron Lady" obhájila zlato v polohovém závodu na 400 metrů výkonem 4:21,40. České reprezentantky Barbora Závadová a Tereza Horáková vypadly v ranních rozplavbách.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud