12. prosince 2018 • 21:01

Plzeň porazila AS Řím 2:1 a ve skupině Ligy mistrů skončila třetí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalisté Plzně v závěrečném utkání Ligy mistrů doma porazili AS Řím 2:1, ve skupině G obsadili třetí místo a postoupili do jarní vyřazovací fáze Evropské ligy. V 62. minutě otevřel skóre Jan Kovařík, za šest minut odpověděl Cengiz Ünder, ale v 72. minutě rozhodl Tomáš Chorý.


Úřadující čeští šampioni získali v šesti zápasech LM sedm bodů a kvalifikovali se díky lepší vzájemné bilanci s CSKA Moskva. Ten překvapivě vyhrál na hřišti Realu Madrid 3:0 a obhájce trofeje porazil i podruhé ve skupině.

Svěřenci Pavla Vrby i při třetí účasti v elitní soutěži obsadili třetí pozici, předtím tohoto úspěchu dosáhli v letech 2011 a 2013. Plzeňský klub letos na podzim v Lize mistrů včetně postupu do EL vydělal 176 milionů korun, už za účast ve skupině měl jistých téměř 400 milionů.

Plzeňští nastoupili i s uzdraveným levým bekem Limberským, který se do sestavy vrátil po dvouzápasové absenci způsobené svalovými problémy. Na pravé straně obrany Havel zastoupil zraněného Řezníka. Kovařík, jenž gólem a asistencí pomohl k páteční ligové výhře 2:0 ve Zlíně, nastoupil na levé straně zálohy. V útoku AS dostal šanci český reprezentační útočník Schick.

Domácí kapitán Hubník v šesté minutě hlavičkoval na branku, ale pak Římané převzali iniciativu a Plzeň dlouho nepouštěli na vlastní polovinu. Až v 26. minutě po závaru v pokutovém území propadl míč ke Kovaříkovi, který však z dobré pozice přestřelil. Krátce před pauzou na Kovaříkovu prudkou přihrávku na malém vápně těsně nedosáhl Chorý.

Plzeň vzhledem k průběžnému vedení CSKA v Madridu potřebovala k zajištění třetího místa AS Řím porazit. Blízko k vedoucí brance měl v 55. minutě Čermák, ale o kousek minul břevno.

Domácí se dočkali v 62. minutě. Kopic rozjel akci po pravé straně a přesnou přihrávkou vybídl Kovaříka, který zblízka nezaváhal. Radost v ochozech však trvala jen šest minut. Limberský nezachytil míč za obranu, Santon přihrál do šestnáctky Ünderovi a ten přízemní střelou o tyč překonal brankáře Hrušku.

Viktoria si v 72. minutě vzala vedení zpět. Hrošovský našel přesným pasem za obranu Kovaříka, jehož střelu sice gólman Mirante zneškodnil, ale Chorý hlavou míč dorazil do sítě.

Pojistku poté nepřidal střídající Petržela a v dobré pozici těsně minul, do branky se nevešla ani Hubníkova hlavička z rohu. Domácím zatrnulo v 84. minutě, kdy Cristante z dálky jen o kousek netrefil branku.

Plzeňští v závěru těsný náskok udrželi i díky tomu, že římský náhradník Luca Pellegrini byl vyloučen za dvě žluté karty během tří minut. Západočeši tak AS Řím částečně vrátili říjnový debakl 0:5 a doma neprohráli ani ve čtvrtém pohárovém zápase s italskými soupeři.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud