13. prosince 2018 • 12:23

Čeští hokejisté se utkají s Finy v nejstarší finské hokejové hale

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Čeští hokejisté si dnes po středečním příletu zatrénovali v Tampere, kde je večer čeká úvodní duel turnaje Channel One Cup proti domácímu Finsku. Hrát se bude v tradiční hokejové hale Tampere Ice Stadium, známé také pod názvem Hakametsä, která má hodně daleko do moderních arén dnešní doby.


Útulný stadion se v roce 1965, kdy byl postaven při příležitosti pořádání mistrovství světa, stal první hokejovou halou ve Finsku. Zůstává tak zároveň nejstarším hokejovým stadionem v zemi. Hrají v něm od začátku současně dva elitní finské kluby Tappara a Ilves, kapacitou 7300 diváků (z toho 5629 míst k sezení) je třetím největším ve finských soutěžích za arénami, v nichž hrají IFK Helsinky a TPS Turku.

"Hráli jsme tady dva zápasy, právě díky tomu, že tady působí dva týmy. A myslím, že jsme oba zápasy vyhráli, takže dobrý," pousmál se útočník David Tomášek při odpovědi na otázku, jak se mu prostředí historického stánku zamlouvá. A pamatoval si dobře - jeho tým JYP Jyväskylä porazil v září domácí Ilves 4:3, před třemi týdny pak udolal Tapparu 3:2 po nájezdech.

"Jde o nejstarší zimák ve Finsku, ale nám jde hlavně o to, abychom předvedli dobrý výkon a vyhráli, proč bychom sem jinak jeli... Když se vyhraje, jsou ty podmínky hezké na každém zimáku," prohlásil Tomášek.

Na předchozím turnaji Karjala byl u porážky 0:3, která byla pro český tým s ohledem na dění na ledě ještě asi milosrdná. "Teď nás ale čeká zase nový zápas, tamto už se odehrálo před měsícem. Jsou zase trochu jiné sestavy, takže je docela jednoduché to hodit za hlavu. Finové dost možná zkusí stejnou hru jako minule, když jim to vyšlo s výsledkem 3:0, ale každý zápas je jiný. A určitě to jiné bude," řekl Tomášek.

Měl také ihned jasno v tom, co je třeba udělat jinak. "My se musíme Finům hned od začátku vyrovnat v pohybu, i když to bude těžké. Hrají doma a to tempo nasadí určitě vysoké, ale já si myslím, že právě v tom je alfa a omega toho zápasu. Věřím, že jsme dost hokejové mužstvo na to, abychom hráli chytře a s pukem, ale ten pohyb je základ," zdůraznil.

"Když nás budou přebruslovat, budeme pod tlakem. Občas se to třeba stát může, ale je zásadní, abychom tam potom neměli ty hluché pasáže moc dlouho, protože jinak se dostanou na koně a budou si hodně věřit. Na Karjale jsme je právě takhle nechali," připomněl dvaadvacetiletý útočník.

Důležitá bude také disciplína. "Nesmíme hrát moc v oslabení, ale je to právě o tom pohybu, neboť Finové si tím pohybem o ty fauly říkají. Je to spojené všechno se vším," řekl Tomášek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud