13. prosince 2018 • 14:37

Zlínský zimní stadion chce převzít město, chystá se rekonstrukce

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Zastupitelé města Zlína dnes schválili záměr rekonstrukce zimního stadionu Luďka Čajky ve Zlíně a jeho převod za symbolickou korunu ze současného vlastníka, spolku HC Berani Zlín, na město. Rekonstrukce si podle odhadů vyžádá půl miliardy korun. Vznikne pracovní skupina, která rozhodne o způsobu převodu, zda k němu dojde po rekonstrukci nebo před ní, řekl dnes ČTK primátor Jiří Korec (ANO).


Podle primátora by bylo ideální, kdyby rekonstrukce začala po sezoně 2020/21. "Předpoklad je březen 2021, je ale možné, že to bude až po další sezoně," uvedl primátor. "Jsme však na úplném začátku. Je to stav nula, který potvrdil zájem, že stadion chceme rekonstruovat, že souhlasíme s převodem na město, ať už před rekonstrukcí nebo po ní," uvedl Korec.

Na převod má podle něj vliv i možnost čerpání dotací. Státní dotace se podle něj vypisují zpravidla pro spolky nebo spolky mají výhodnější podmínky. "Proto nám z toho vyšlo, že ideální by bylo jít cestou společného zadavatele, že rekonstrukci bude řešit společně město i spolek. Jsme schopni spolek i město zažádat o dotace a uvidíme, jaké podmínky budou výhodnější," uvedl Korec.

Nyní se rýsují dvě varianty, pravděpodobnější se jeví, že město bude se spolkem společně zadávat rekonstrukci a stadion se na město převede až po dokončení rekonstrukce. Druhou možností je, že město nejdřív převezme stadion a opravovat poté bude až svůj majetek.

Rozhodnutí zastupitelů ocenil generální manažer a jednatel zlínského klubu Martin Hosták. "Stadion od 60. let neprošel žádnou větší rekonstrukcí. Trápí nás technický stav budovy jako takové. Nejhůř je na tom zřejmě střecha, která potřebuje rekonstrukci velmi rychle," řekl novinářům Hosták. Teď považuje za nejdůležitější, aby věci šly co nejrychleji.

Město by podle Korce mělo vlastnit strategická sportoviště. Nyní se proto řeší i převod fotbalového stadionu na Letné na město. "Předpokládá se v polovině příštího roku, po současné sezoně," uvedl Korec. Převod by měl být také za symbolickou korunu. Na fotbalovém stadionu se počítá s prvotními investicemi ve výši asi deset milionů korun.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud