13. prosince 2018 • 17:09

FINA zavádí nový seriál pro elitní plavce

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Mezinárodní plavecká federace FINA uspořádá nový štědře dotovaný seriál pro elitní závodníky. Třídílná Champions Swim Series se uskuteční příští rok od března do května a na odměnách vyplatí FINA 3,9 milionu dolarů (téměř 90 milionů korun). Nového klání by se měli účastnit olympijští vítězové, mistři světa, držitelé světových rekordů a další hvězdy světového plavání.


Projekt FINA představila jen několik dnů poté, co na ni tři přední plavci podali žalobu kvůli zrušenému prosincovému mítinku v Turíně, na který měla navázat Mezinárodní plavecká liga (ISL). Soutěž s účastí osmi mezinárodních týmů chtěla přitáhnout diváky atraktivním formátem i startem hvězdných plavců. Vedení světového plavání však všechny členské svazy varovalo, že za účast v neschválených soutěžích hrozí závodníkům zastavení činnosti až na dva roky. Italští pořadatelé posléze turínský zkušební mítink zrušili.

Následně na FINA podali američtí mistři světa Tom Shields, Michael Andrew a trojnásobná olympijská vítězka Katinka Hosszúová z Maďarska žalobu u kalifornského soudu. Federaci obvinili z porušení principů volné soutěže. FINA v reakci uvedla, že v případném soudním procesu vyrukuje s nezpochybnitelnou obhajobou.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud