14. prosince 2018 • 19:08

Házenkářky Ruska a Francie se po OH utkají i o evropské zlato

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Ruské házenkářky postoupily do finále mistrovství Evropy a dva roky po triumfu na olympijském turnaji budou hrát o další zlato. Stejně jako v Riu de Janeiro se o něj v neděli utkají s Francií. Domácí celek v semifinále šampionátu v Paříži vyhrál 27:21 nad Nizozemskem, Rusky porazily Rumunsko 28:22 především díky třinácti brankám Anny Vjachirevové.


Rumunkám v semifinále chyběla největší hvězda týmu Cristina Neaguová, která si v posledním utkání čtvrtfinálové skupiny s Maďarskem zranila koleno. Přesto si její spoluhráčky dokázaly vypracovat tříbrankový náskok, Rusky ho ale ještě do poločasu vymazaly a samy se ujaly vedení.

Po změně stran ruský celek rychle zvýšil na 19:15 a už deset minut před koncem měl prakticky jistotu, že si poprvé od roku 2006 zahraje finále ME. Tehdy Rusky podlehly Norsku, o dva roky později dosáhly ještě na bronz, od té doby mezi nejlepším evropským kvartetem chyběly.

Úřadující mistryně světa Francouzky vedly nad Nizozemskem už v první půli o čtyři branky, definitivně však o premiérovém postupu do finále ME rozhodly až desetiminutovým úsekem krátce po změně stran, který vyhrály 7:1. Nizozemky tak neobhájí stříbrné medaile, naopak Francouzky v domácím prostředí vylepší předloňský bronz.

Páté místo v Paříži obsadilo Norsko po výhře 38:29 nad Švédskem. Norky se poprvé od roku 2000 neprobojovaly do semifinále, na osmi následujících evropských šampionátech vždy získaly zlato nebo stříbro.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud