17. prosince 2018 • 14:49

Plzeň v EL narazí na Dinamo Záhřeb, Slavia se utká s Genkem

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalisté Plzně se v úvodním kole jarní vyřazovací části Evropské ligy utkají s Dinamem Záhřeb a půjde o velmi důležitý souboj z hlediska žebříčku národních koeficientů. Další český zástupce v soutěži pražská Slavia narazí na belgický Genk. Rozhodl o tom dnešní los ve švýcarském Nyonu. Oba české kluby začnou jako nenasazené týmy doma.


První zápasy se hrají 14. února, odvety jsou na programu o týden později. Nový vítěz Evropské ligy bude korunován po finále 29. května v Baku.

Českým klubům hrozili velmi silní soupeři jako Chelsea, Arsenal či FC Sevilla, los k nim byl ale nakonec přívětivý. Plzeň byla vytažena z osudí jako první a čeká ji Dinamo Záhřeb, jehož český levý obránce Jan Lecjaks momentálně hostuje v jiném chorvatském klubu Lokomotivě Záhřeb.

Souboj Plzně s Dinamem bude klíčový i z pohledu koeficientu. Čeští zástupci totiž budou na jaře bojovat i o to, aby se dostali do elitní patnáctky žebříčku, což by jim i pro sezonu 2020/21 zajistilo pět účastnických míst v pohárech.

Tuzemské kluby nyní figurují na 16. místě s náskokem 0,5 bodu na sedmnácté Chorvatsko, takže v případě postupu Plzně bude mít český fotbal jistotu nejhůře 15. pozice. V současnosti čtrnácté Dánsko totiž už v jarních bojích nemá zástupce a Česko se před něj dostane, pokud uhraje aspoň jednu remízu. Na aktuálně patnácté Švýcarsko ztrácejí tuzemské kluby jen 0,025 bodu a nahrálo jim, že poslednímu zástupci helvétského kříže Curychu přisoudil los silnou Neapol.

Dinamo vede s jedenáctibodovým náskokem tabulku chorvatské ligy a v předchozích 13 sezonách se dvanáctkrát radovalo z titulu. Záhřebský celek vyhrál svou skupinu Evropské ligy, v konkurenci Fenerbahce Istanbul, Trnavy a Anderlechtu Brusel si připsal čtyři vítězství a dvě remízy.

"Je to tým, který vyhrál skupinu Evropské ligy bez prohry. Je to známé mužstvo plné skvělých fotbalistů, nebude to jednoduchý soupeř. Všichni víme, že my i Slavia musíme uhrát pro český fotbal co nejvíc bodů. Oba týmy pro to uděláme vše," řekl pro klubový web plzeňský kouč Pavel Vrba.

"Los mohl být lepší i horší. Viktoria přichází z Ligy mistrů, je bezpochyby kvalitní soupeř. Je mírným favoritem, ale máme šanci a já věřím, že postoupíme. Bude to atraktivní zápas pro naše fanoušky, jsem si jistý, že plno z nich dorazí do Čech," řekl kouč Dinama Nenad Bjelica.

Z šesti pohárových zápasů s českými soupeři vyhrálo Dinamo jediný. Naposledy však po dvou remízách 0:0 doma a 3:3 venku díky většímu počtu gólů na soupeřově půdě vyřadilo v roce 2008 v Poháru UEFA Spartu.

Také soupeř Slavie Genk ovládl skupinu Evropské ligy, v soubojích s Malmö, Besiktasem Istanbul a Sarpsborgem utrpěl jedinou porážku. Aktuální lídr belgické ligy naposledy slavil domácí titul v sezoně 2010/11.

Genku stále patří český obránce Jakub Brabec, který v srpnu zamířil na hostování s opcí do tureckého Rizesporu. V minulosti za belgický klub hrával i další reprezentační obránce Daniel Pudil.

"Určitě se neztotožňuji s názory, že je Genk papírově nejslabší tým z losu. Stačí se podívat na tabulku, vedou belgickou ligu s velkým náskokem," řekl pro slávistický web trenér Jindřich Trpišovský.

S Genkem se z českých klubů dosud utkala jen Sparta, která v roce 2002 ve 3. předkole Ligy mistrů vypadla po prohře 0:2 venku a vítězství 4:2 doma.

Český fotbal má dva zástupce v jarní části pohárů poprvé od sezony 2013/14, kdy si ve vyřazovací fázi zahrály Plzeň a Liberec. Západočeši tehdy přešli přes Šachtar Doněck a vypadli s Lyonem.

Plzeň se do Evropské ligy kvalifikovala díky třetímu místu v základní skupině Ligy mistrů a jarní část pohárů si zahraje podruhé za sebou. Naopak Slavia, která postoupila díky druhému místu ve skupině Evropské ligy, vydržela v pohárech přes zimu poprvé od sezony 2007/08.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud