17. prosince 2018 • 19:57

Slavia vyhrála v Jablonci 2:0 a přezimuje s náskokem čtyř bodů

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalisté Slavie zvítězili v posledním utkání ligového podzimu v Jablonci 2:0 a před zimní pauzou znovu odskočili mistrovské Plzni v čele tabulky na rozdíl čtyř bodů. Skóre šlágru 19. kola a souboje dvou účastníků Evropské ligy otevřel z penalty v 18. minutě Milan Škoda a v 70. minutě přidal pojistku Josef Hušbauer.


Slavia oplatila Jablonci srpnovou domácí prohru 0:2 a Severočechy v lize porazila poprvé po jedenácti zápasech. Jablonec po druhé porážce v nejvyšší soutěži po sobě zůstal čtvrtý se ztrátou 16 bodů na Pražany.

"Jablonec hraje výborně, pro nás to byl jeden z nejtěžších zápasů podzimu. S podzimem spokojenost. V lize máme z 19 zápasů 49 bodů, což je úžasné, navíc se nám podařilo postoupit v Evropské lize," řekl na tiskové konferenci slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Jablonec byl v souboji týmů, které ve čtvrtek vyhrály poslední zápas skupinové fáze Evropské ligy, celou první půli aktivnější, ke gólu to ale nevedlo. Šance domácího týmu neproměňoval hlavně Chramosta, jenž nahradil v útoku potrestaného Doležala. Hned ve druhé minutě obešel brankáře Koláře, vrátil míč před branku, ale Jovovičova střela byla zblokována.

Jablonec pokračoval v náporu a Kratochvíl těsně minul horní roh. V šesté minutě měl další možnost Chramosta, ale zblízka z dorážky Koláře nepropálil. Slávistický gólman se překonával a ve 13. minutě vychytal domácího útočníka znovu, když vyškrábl na roh střelu na zadní tyč.

Severočeši tlak nezužitkovali a naopak udeřila Slavia. Škoda nejprve nastřelil spojnici, Olayinka následně při centru trefil do ruky domácího Holeše a rozhodčí Berka nařídil penaltu. Verdikt si ještě nechal potvrdit na videu a kapitán Škoda poté navázal na proměněný pokutový kop z minulého kola. Pro Slavii to byla už desátá penalta v ligové sezoně.

"Na tu dálku, když to vidíte, nedokážu odhadnout. Asi ruka byla od těla. Ptal jsem se Holeše, on mi říkal, že mu to od prsou šlo do ruky. Rozhodčí ji odpískal, samozřejmě mrzí nás. Ale to není první zápas, že máme šance, nedáme a pak dostaneme gól," řekl domácí trenér Petr Rada.

Jablonec mohl v 36. minutě vyrovnat, ale Trávníkovu ránu pod břevno vyškrábl Kolář. Následně se domácí hodně zlobili, že sudí neodpískal Součkovu ruku zřejmě těsně před vápnem. Před pauzou ještě vytáhl na druhé straně Hrubý Stochovu ránu k tyči.

"Utkání pro nás nezačalo dobře, Jablonec byl od první minuty takový pohyblivější. Přehrával nás ve středu pole, měl dobrý pohyb. Nás dnes výrazně podržel Ondra Kolář, který nás udržel v zápase. Potom se nám podařilo vstřelit branku a přežít poločas," řekl Trpišovský.

Pět minut po přestávce doklepl míč do sítě domácí Kratochvíl a Berka nejprve branku uznal, po zhlédnutí videozáznamu ale gól odvolal, neboť posoudil Chramostův střet s Kolářem jako faul.

"Já jsem si před ním chtěl balon píchnout, píchl jsem si ho asi moc. On o mě zavadil, prostě faul to byl. Já už jsem měl s tím kotníkem předchozí zápasy problém, měl jsem výron. Blbě jsem na to došlápl, bolelo to, takže jsem zůstal ležet," uvedl Kolář. "Štrejchnul jsem o něj. Asi ne tolik, aby tam ležel takovou dobu, ale trošku jsem ho trefil. Video ukázalo faul, tak asi jo," řekl Chramosta.

Na druhé straně technicky zakončil Škoda, ale míč těsně přeletěl břevno. V 70. minutě už Pražané slavili. Stoch v tísni poslal přízemní centr na malé vápno a Hušbauer dostal balon zblízka do sítě. Domácí se z druhého inkasovaného gólu už neoklepali a Slavia si závěr pohlídala.

"V druhém poločase se naše hra trochu zlepšila, bylo to vyrovnanější. Celkově jsme ale v zápase tahali za kratší konec, Jablonec byl určitě lepší. Měl víc nebezpečných situací. Hráči potvrdili, že už jsou velký tým, když dokážou zvládnout utkání, které se pro nás špatně začne vyvíjet, s takovýmhle soupeřem," ocenil Trpišovský.

"Hodnotí se mi to blbě, protože jsme prohráli poslední utkání podzimu. Z toho jsem trochu zklamaný, ale nejsem zklamaný z výkonu. Myslím, že v prvním poločase jsme odvedli velice kvalitní výkon. Slavia to vyhrála zkušeností, ale celkově z naší strany dobré utkání," řekl Rada.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud