19. prosince 2018 • 12:23

Silvestrovské derby si prvně zahrají Lafata a další tři nováčci

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Tradičního fotbalového Silvestrovského derby se v kategorii internacionálů zúčastní čtyři nováčci. Hlavním lákadlem 33. ročníku souboje pražských "S" bude premiérový start bývalého sparťanského kanonýra Davida Lafata, za rivala ze Slavie zase poprvé nastoupí člen vedení vršovického klubu Jiří Bílek, Mario Lička a brankář Václav Winter.


Lafata po minulé sezoně ukončil profesionální kariéru. Sedmatřicetiletý nejlepší střelec ligové historie stále hraje v dresu Olešníku na Českobudějovicku krajský přebor.

"Jsme strašně rádi, že přijal nabídku. Přece jen jet sem na Silvestra z Budějovic, to mu musíme poděkovat. David je srdcař, velký sparťan, odvedl pro Spartu velký kus práce. Byl strašně rád, že si může jít zahrát," řekl na dnešní tiskové konferenci manažer sparťanského výběru Jiří Novotný.

"Pořád je aktivní, ještě hraje krajskou soutěž, takže věříme, že mu střelecký prach nezvlhnul a že nám svými góly pomůže. Navíc to bude velké lákadlo pro diváky," dodal Novotný, který v zápase internacionálů také nastoupí. Vedle něj se za Spartu představí například stále aktivní ligoví hráči, jablonecký Tomáš Hübschman a Marek Matějovský z Mladé Boleslavi.

Letenští se snažili přilákat také nového sportovního ředitele Sparty Tomáše Rosického. "Bohužel Tomáš je na horách, omluvil se. Chtěli jsme ho zlákat, ale nepovedlo se," řekl Novotný.

Za Slavii by v hlavním silvestrovském utkání měli nastoupit hned tři nováčci. Mezi tyčemi bude nově brankář Winter a poprvé si zahrají také člen představenstva červenobílých Bílek a Lička, který je sice odchovancem Baníku Ostrava, ale v letech 2013 až 2014 hrával v Edenu.

"Derby je pro bývalé fotbalisty Sparty a Slavie prestižní zápas a pro mě je ohromná čest, že v tomhle zápase můžu nastoupit. Těším se moc. Zjišťoval jsem od Standy Vlčka informace, jaká je kvalita, a říkal, že velmi vysoká. Tak uvidíme, jak se s tím poperu," řekl s úsměvem Bílek.

Derby se jako obvykle odehraje poslední den roku na umělé trávě v Edenu. Program v 10:00 otevře zápas veteránů nad 45 let, který se bude hrát 2x20 minut. Představí se v něm například v dresu Slavie trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý. O hodinu později začne utkání internacionálů nad 35 let na 2x25 minut.

Vloni sparťané v hlavním zápase zvítězili 9:4, celkově je ale mnohem úspěšnější rival z Edenu. Slávisté vyhráli 21 z 32 soubojů, Letenští jen sedm a čtyřikrát se zrodila remíza. Z 15 duelů veteránů ovládla Slavia šest, Sparta dvě a sedmkrát se týmy rozešly smírně. Derby budou opět provázet bezpečnostní opatření, ale na rozdíl od loňského roku se nebudou vstupenky prodávat na jméno.

Na závěr roku nebude chybět ani tradiční vánoční turnaj internacionálů, který se 26. prosince po šesti letech vrátí z haly na Podvinném mlýně do Edenu. V posledních dvou letech vyhrála Sparta. Vedle ní se 24. ročníku zúčastní stejně jako v minulých dvou letech dalších šest týmů - pražské celky Slavia, Dukla a Bohemians, Plzeň, Prešov a Brno. Hrát se bude systémem každý s každým na jednou 16 minut.

Předběžné soupisky pro Silvestrovské derby internacionálů:

Slavia: Václav Winter - Lukáš Došek, Tomáš Hunal, Martin Müller, Jiří Bílek, Rudolf Skácel, Tomáš Pešír, Ivo Ulich, David Kalivoda, Tomáš Hrdlička, Karel Piták, Mario Lička, Jaroslav Černý.

Sparta: David Bičík - Jan Flachbart, Tomáš Hübschman, Václav Koloušek, Jiří Jarošík, Tomáš Jun, Jiří Novotný, Tomáš Čížek, Luděk Stracený, Marek Matějovský, Milan Fukal, Lukáš Zelenka, David Lafata.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud