12. ledna 2019 • 17:48

Havlíková po šestém triumfu: Čekala jsem vepředu jiné závodnice

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Pavla Havlíková vypadala v cíli závodu mistrovství republiky v cyklokrosu do jisté míry překvapeně. Pro celkově již šestý titul si totiž dojela po velkém sólu a sama se podivovala tomu, jak na trati dominovala nad ostatními. Druhá v cíli Jana Czeczinkarová na ni ztratila minutu a půl.


"Žádný velký rozdíl v tom není," porovnávala Havlíková v rozhovoru s novináři první triumf z Kolína před více než 12 lety a ten nejčerstvější. "Každopádně pro mě je ten titul překvapivý. Možná to bude znít trošku divně, ale nešla jsem do závodu s pocitem, že bych byla favoritkou. Myslela jsem si, že dnes budou hrát jiné závodnice. I proto to má dnes pro mě zvláštní nádech," uvedla Havlíková.

Že získala již šestý titul, nechtěla přehnaně zveličovat. "Já sama ani nepočítám, kolikátý titul to je. Že jde o šestý, to vypovídá o tom, že už jezdím na kole asi opravdu dlouho," smála se Havlíková. "Jsem za to ale každopádně strašně ráda. I proto, že to je tady kousek od domova. Diváci podél trati byli naprosto úžasní," ocenila liberecká rodačka Havlíková.

Nečekala, že si pro zlato dojede tak hladce. "Pro mě to byl vážně hrozně překvapivý průběh závodu. Víc jsem se dnes zablátila, než zapotila. Čekala jsem, že se budeme prát vepředu tři čtyři závodnice, ale hned v prvním druhém výjezdu se to oddělilo. A já jsem zjistila, že dnes na to mám spíš technicky než fyzicky. To byl hlavní důvod úspěchu," podotkla Havlíková.

"Tím, že jsem se oddělila od ostatních závodnic a mohla jsem si docela odpočinout v těch sjezdech, kde jsem nemusela bojovat o pozice a hlídat si nic dalšího. To mi docela pomohlo. Pak jsem totiž mohla dát sílu do těch výjezdů, kde to dnes bylo pro vybudování náskoku stěžejní," popsala Havlíková.

Vybudovala si náskok natolik dostatečný, že její triumf ani v nejmenším neohrozil ani pád kousek před cílem. "Dnes to vážně strašně klouzalo a bylo to hlavně o tom udržet se na kole a neudělat moc chyb. Občas se to nedalo uhlídat. Nebylo to tam nic zásadního, prostě to je podklouzlo a bylo to hned před depem," přiblížila Havlíková.

"Chtěla jsem si to jen vyzkoušet," hlásila s úsměvem. "Vyměnila jsem kolo a mazala do cíle. Dnes měli tu největší práci mechanici - myslím, že si zazávodili stejně jako my," dodala dobře naladěná závodnice.

Následujícím cílem je pro Havlíkovou světový šampionát v Dánsku. "Na ten se teď chci co nejlépe připravit. Odpočinu si a skočím znova do tréninku," prohlásila odhodlaně Havlíková.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud