16. ledna 2019 • 05:38

Berdych a Kvitová jsou ve 3. kole Australian Open

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Český tenista Tomáš Berdych na Australian Open pokračuje v suverénních výkonech. Robina Haaseho z Nizozemska dnes v druhém kole porazil za hodinu a 19 minut 6:1 a dvakrát 6:3. Ve třetím kole v Melbourne je poprvé po čtyřech letech i Petra Kvitová, která zdolala Rumunku Irinu-Camelii Beguovou 6:1, 6:3. Naopak skončila Markéta Vondroušová, která podlehla 4:6 a 5:7 Chorvatce Petře Martičové.


Berdych je při návratu po půlroční pauze kvůli zranění zad ve výborné formě. Stejně jako v prvním kole proti Kyleu Edmundovi se ani dnes na kurtu příliš dlouho nezdržel. Haaseho nepustil ani k jednomu brejkbolu a sám mu pětkrát podání sebral. Hladce tak postoupil mezi posledních 32 hráčů a čeká ho osmnáctý nasazený Diego Schwartzman z Argentiny. Bude to jejich první vzájemný duel.

"Od začátku do konce tam nebyl špatný moment, nedal jsem mu šanci. S podáním dokážu udělat dost bodů a ulehčit si situaci. O to je to pak snadnější," řekl Berdych českým novinářům v Melbourne.

Osmá nasazená Kvitová vlétla do zápasu jako uragán a rychle vedla 4:0. Pak sice prohrála šest míčů v řadě a přišla o podání, ale znovu našla rytmus. Ve druhém setu Rumunka dokázala držet s českou tenistkou krok. V důležité desetiminutové hře odvrátila Kvitová tři brejkboly, zvýšila na 3:1 a šestadvacátým vítězným úderem proměnila po hodině a devíti minutách první mečbol.

Fanoušky v zápase pobavila i úspěšným lobem, který zahrála poté, co si v nouzi přehodila raketu do pravé ruky. "Reagovala jsem instinktivně. Byla to náhoda," řekla Kvitová.

Další soupeřkou dvojnásobné wimbledonské vítězky bude Švýcarka Belinda Bencicová, kterou zatím dvakrát porazila. Ve třetím kole byla Kvitová na Australian Open naposledy v roce 2015. Dál se předtím dostala v roce 2012, kdy si zde zahrála semifinále.

Pro Vondroušovou bylo stejně jako loni na Australian Open konečnou druhé kolo. Devatenáctiletá česká tenistka, která má problémy s kolenem, se v zápase s Martičovou nemohla opřít o servis. Šestkrát podání ztratila a navzdory čtyřem brejkům prohrála ve dvou setech.

Zatím největším překvapením dnešního programu je vyřazení turnajové pětky Kevina Andersona z JAR. Finalista loňského Wimbledonu prohrál 6:4, 4:6, 4:6 a 5:7 s dvacetiletým Američanem Francesem Tiafoem. Obhájce titulu Roger Federer ani ve druhém kole neztratil set, i když proti britskému kvalifikantovi Danielu Evansovi musel o úvodní dvě sady bojovat v tie-breaku. Třetí set vyhrál švýcarský tenista 6:3.

Po třísetové výhře prošel do 3. kola stejně jako šestinásobný šampion z Melbourne Federer také Rafael Nadal. Španělský tenista ztratil s domácím Matthewem Ebdenem pouze sedm gamů.

Nezaváhala ani loňská šampionka ženské dvouhry Caroline Wozniacká z Dánka. Turnajová trojka porazila 6:1 a 6:3 Švédku Johannu Larssonovou a může se utkat ve 3. kole s ruskou hvězdou Marií Šarapovovou, která ale ještě bude o postup bojovat s jinou Švédkou Rebeccou Petersonovou.

Z favoritek postoupily i Američanka Sloane Stephensová a domácí Ashleigh Bartyová. Naopak skončila devátá nasazená Kiki Bertensová z Nizozemska, kterou ve třech setech vyřadila Ruska Anastasia Pavljučenkovová.

První kolo čtyřhry bez problémů zvládly nasazené jedničky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková. České hráčky, které loni triumfovaly na Roland Garros a ve Wimbledonu, porazily dvakrát 6:2 rumunsko-australský pár Ana Bogdanová, Anastasia Rodionovová. Postoupila i čtvrtá nasazená americko-česká dvojice Nicole Melicharová, Květa Peschkeová, která po setech 6:1, 4:6 a 6:4 udolala Němku Tatjanu Mariaovou s Britkou Heather Watsonovou.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud