17. ledna 2019 • 15:21

Sedmnáctiletý Polák se chystá na 14 startů v motokrosovém MS

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Čtrnáct závodů seriálu mistrovství světa by měl letos absolvovat sedmnáctiletý český motokrosař Petr Polák. Třetí jezdec loňského juniorského světového šampionátu pojede v českém týmu JD 191 KTM Racing a bude mít k dispozici i tovární podporu rakouského výrobce. Pod výsledkovým tlakem ale Polák není, i díky podpoře Autoklubu České republiky (AČR) má před sebou tříletý program startů v kategorii MX2.


"Je to historická událost. Asi po dvaceti letech budeme mít stálého jezdce v mistrovství světa. Je to i milník pro náš tým a hlavně obrovsky pozitivní zpráva pro celý český motokros," řekl manažer týmu Jiří Jankovský na dnešní tiskové konferenci v Praze.

"Petr je dalším produktem naší snahy dostat české talentované jezdce do mistrovství světa. Podobně jako se nám to podařilo v případě Filipa Salače, který pojede seriál silničních motocyklů ve třídě Moto3," uvedl prezident AČR Jiří Šťovíček.

Polák je stejně jako Salač součástí ACCR Czech Talent Teamu, který má zastřešovat talentované české závodníky napříč motoristickými disciplínami.

"Tento projekt jsme malinko opsali od jiných států, podobně funguje například v Anglii," podotkl Šťovíček. "Petr je v našem týmu třetí rok, ale svou cestu si vyšlapal sám. Je to v něm. Motorsport je ale i o penězích, proto je podpora Autoklubu důležitá," řekl Jankovský.

Seriál MS bude zahájen na začátku března v Argentině, Polák se do něj zapojí 23. a 24. března v britském Matterley Basin. Součástí seriálu bude na konci července opět i závod v Lokti nad Ohří, kde se talentovaný český reprezentant již dvakrát představil.

"Na sezonu se těším a budu se snažit si ji užít. Od věcí okolo se snažím oprostit, chci poctivě a trpělivě pracovat, a uvidíme, jak to půjde. Klíčové je být v pohodě, nebrat závody mistrovství světa jako něco velkého, ale pořád si to užívat, jako když jsem začínal," řekl Polák, který zároveň studuje 3. ročník obchodní akademie.

V letošním roce od něj tým žádné výsledky nevyžaduje. "Osobně si přeji jen to, aby první rok ustál ve zdraví. Ve druhém se bude zlepšovat, ve třetím přijdou výsledky a bude dokazovat, že tam patří," přál si Jankovský.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud