17. ledna 2019 • 16:12

Kapitán volejbalistů Janouch věří na ME v postup ze skupiny

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Před zápasem Ligy mistrů se kapitán volejbalové reprezentace Jakub Janouch dozvěděl složení skupiny pro zářijové mistrovství Evropy. Nahrávač německého Friedrichshafenu věří, že Češi ze skupiny postoupí a můžou se v ní vyrovnat každému, i když Poláci ční nad všemi.


Středeční los poslal volejbalisty do skupiny D v Amsterdamu a Rotterdamu společně s domácím týmem, mistry světa Poláky, Estonci, Ukrajinci a Černou Horou. "Cílem musí být samozřejmě postup a ve vyřazovacích bojích se uvidí, jestli budeme mít úspěch, nebo ne, jako jsme to dokázali v Polsku," poukázal Janouch v telefonickém rozhovoru ČTK na předloňské ME a sedmé místo českého celku.

Úřadující mistři světa Poláci jsou favority skupiny. Do zápasů s Ukrajinou, Černou Horou i Estonskem by měli jít Češi pro výhru. "To jsou týmy na naší úrovni, které bychom měli nebo mohli porazit," řekl bývalý hráč Dukly Liberec.

Otazníkem je pro Janoucha reprezentace Nizozemska. "Dřív byli o půl kroku před námi, ale dlouho jsme se nestřetli. My jsme za poslední dobu udělali dobrou práci, ale oni budou v domácím prostředí a budou nebezpeční," řekl Janouch.

Z pozice kapitána národního týmu už si plánuje léto podle reprezentační přípravy na ME, i když si uvědomuje, že nominaci nemá jistou nikdo. "Je ctí reprezentovat a člověk si to musí zasloužit. Nechci říct, že s tím počítám, ale už jsem prošel vývojem, přebral jsem v týmu zodpovědnější věci, tak bych tam mohl být."

V posledních letech ocenil soudržnost reprezentace, která prošla generační obměnou. "V tomhle jsme se posunuli a každý si uvědomil svoji úlohu. Fungujeme dobře jako tým, rozumíme si a navzájem si pomáháme. Navíc máme pořád kam růst, kam se zlepšovat, protože jsme mladý tým," pronesl osmadvacetiletý Janouch.

Sám se snaží zlepšovat v elitním německém klubu. Aktuálně ale má ve Friedrichshafenu smíšené pocity. Klubu se nedaří podle představ, v lize je třetí a v Lize mistrů má ve skupině výhru a dvě porážky. "Nedaří se nám držet laťku v zápasech na vysoké úrovni. Hra nevypadá, jak bychom si představovali," řekl.

Trenér proto nově angažoval k Janouchovi zkušeného francouzského nahrávače Rafaela Redwitze. Do Vánoc byl Janouch na tomto postu jedničkou, nyní to není stanovené. "Ze začátku to byl šok, ale snažím se to respektovat. Hledím dopředu a chci se zlepšovat. Beru to pozitivně, že to přinese týmu zlepšení," řekl Janouch.

Jinak je rád, že se prvně v kariéře vydal na zahraniční angažmá. Vyzdvihl zázemí, jaké klub připravuje pro hráče, i diváckou kulisu. "Doma jsou zápasy honosnější. Celkově bych v marketingu viděl rozdíl," srovnával s Českem a k volejbalu dodal: "Tlak na výsledky byl i v Liberci, ale herní posun to je. Hráči jsou tady na lepší úrovni."

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud