17. ledna 2019 • 18:06

Maratonec na horských kolech Hynek bude jezdit za svůj nový tým

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Přední světový maratonec na horských kolech Kristian Hynek se po zániku týmu Canyon Topeak, jehož barvy oblékal v předchozích pěti letech, rozhodl jít vlastní cestou. Dnes v Praze představil vlastní tým Vitalo Future Cycling, v němž budou vedle něho jezdit také Martin Stošek a Dominik Buksa.


"Posledních roky jsem jezdil za jeden z těch úplně nejlepších maratonských týmů světa. Byl to takový sen, co jsem si tím splnil. Už během sezony byly nějaké indicie, že to může celé skončit. Bohužel se tak i stalo. Přišlo to ve chvíli, kdy už jsem doufal, že v tom jednom týmu dokončím kariéru," řekl novinářům osmatřicetiletý Hynek.

Zvažoval spoustu variant. Možnosti byly v zahraničí, třeba Itálie a Německo. Pak zasáhl osud v podobě kontaktu s firmou Vitalo. Jak už to tak bývá - s každým koncem přichází šance na nový začátek. Rozhodl jsem se - byť po dlouhém váhání - jít složitější cestou, která mi ale dává větší motivaci a smysl," řekl Hynek.

Vyhlášený milovník dobré kávy a čokolády spojil síly se společností, jež vyvíjí inovativní funkční čokolády a unikátní doplňky stravy v čokoládě. "Beru to jako něco nového se širším přesahem, než je jen moje cyklistická kariéra. Vidím v tom propojení skrze čokoládu hlubší smysl, rozhodně větší, než by se mohlo třeba zdát," podotkl Hynek.

"Rád bych každopádně ještě alespoň dva roky jezdil, pak snad ten tým bude fungovat i dál. A chci předávat zkušenosti právě klukům, Martina s Dominikem navíc znám už dlouho," doplnil Hynek.

Je mu jasné, že na mimořádnou péči ze strany týmu, na niž si zvykl za poslední roky, bude muset zapomenout. Příjemným protikladem je však nabytá větší volnost. "To je samozřejmě jeden z aspektů, proč jsem si řekl, že do toho jdu. Poslední roky bylo těch závodů hrozně moc v zahraničí," uvedl mistr Evropy a držitel dvou světových bronzů z maratonských šampionátů.

"Já jsem strašně rád za to, že jsem tu šanci měl. Ale s přibývajícím věkem přece jen cítím, že bych chtěl cestování omezit a závody zefektivnit. Zaměřit se víc na kvalitu a upozadit kvantitu, protože věk nezastavíš. A já potřebuju tělo lépe nastimulovat na ty nejdůležitější závody, což je samozřejmě v první řadě maratonské mistrovství světa, kde mi pořád chybí lepší umístění než třetí místo," vysvětlil Hynek.

Ostřílený biker proto do závodního programu sezony zařadil více domácích akcí. "Něco málo přibude, něco ubude. Čerstvě s určitostí potvrzená je moje účast na Cape Epic, který pojedu s jednadvacetiletým norským supertalentem Petterem Fagerhaugem, který vyhrál za minulý rok Světový pohár v cross country ve třiadvacítkách," prozradil Hynek, jenž prestižní etapový závod dvojic vyhrál před pěti lety s Robertem Mennenem. "Hlavním cílem je pak mistrovství světa ve Švýcarsku," dodal Hynek.

Mezi partnery nového týmu patří Canyon, co je pro něho zásadní. "Za ty roky jsem si na ta kola zvykl a jsem za to moc rád. Jde o kola prvotřídní kvality, jen nerad bych si zvykal na něco nového," připustil Hynek.

Určitým vysvobozením je angažmá v Hynkově stáji také pro Stoška, jenž byl loni třetí na akademickém MS v olympijské disciplíně cross country. "Minulá sezona byla zlomová v tom, že mi končila první profi smlouva. A nevěděl jsem, co se bude dít dál. Ale zavolal mi Kristian. Jsem moc rád, že jsem to rozhodnutí udělal, a už se na to hrozně těším," řekl Stošek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud