18. ledna 2019 • 15:50

Zabystřan prvně bodoval, při triumfu Schwarze byl 27. v kombinaci

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Český lyžař Jan Zabystřan získal poprvé body ve Světovém poháru. Osm dní před 21. narozeninami obsadil ve Wengenu po povedeném slalomu 27. místo v kombinaci. Druhé vítězství v kariéře vybojoval Rakušan Marco Schwarz, na stupně vítězů jej doprovodili loňský vítěz závodu ve švýcarském středisku Victor Muffat-Jeandet a další francouzský slalomář Alexis Pinturault. Druhý Čech na startu Ondřej Berndt na 34. místě na body nedosáhl, klasifikováno bylo 35 lyžařů z 51.


Zabystřan zvládl skvěle úvodní slalom. Při teprve pátém startu v SP a s číslem 45 výborně projel prostřední pasáž a dvanáctým časem položil základ úspěchu. Na třiadvacetiletého Schwarze, který na Nový rok ovládl městský slalom v Oslu, ztratil 2,58 sekundy. Ve sjezdu už Zabystřan patřil k nejpomalejším, ale umístění v bodované třicítce udržel. Celkově za Schwarzem zaostal o 4,85 sekundy.

Medailisté zůstali stejní jako po slalomové části, jen oba Francouzi si pořadí prohodili. Suverénně nejrychlejší sjezdař Vincent Kriechmayr z Rakouska poskočil z 25. místa na deváté.

"Moc jsem s vítězstvím nepočítal, protože sjezdaři neměli velkou ztrátu. Ale ve sjezdu jsem docela zariskoval a naštěstí to vyšlo," radoval se slalomář Schwarz, jenž na vypůjčených sjezdových lyžích zajel čtrnáctý čas.

Další alpskou kombinaci pojedou muži až na únorovém mistrovství světa v Aare. V rámci SP se pak uskuteční už jen na konci února v Bansku a může to být jedna z posledních kombinací v historii. Tradičnímu závodu totiž hrozí vyřazení z olympijského programu, kde byl poprvé v roce 1936, a také z kalendáře Světového poháru. Mezinárodní lyžařská federace plánuje dávat více prostoru paralelním závodům, které jsou atraktivnější pro televizní přenosy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud