19. ledna 2019 • 10:35

Po Ewanově prohřešku slavil v Austrálii první triumf Philipsen

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Dvacetiletý belgický cyklista Jasper Philipsen si v páté etapě Tour Down Under připsal první vítězství ve WorldTour. Pomohl mu k tomu trest původně prvního Australana Caleba Ewana, kterému rozhodčí výhru odebrali za to, že v cílové rovině při formování jezdců před hromadným finišem vrazil právě do Philipsena hlavou.


"Musím rozhodnutí jury akceptovat, i když s ním nesouhlasím. Chtěl jsem celý peloton uchránit od pádu. Komisaři se na to ani trochu nedívají z našeho pohledu," řekl Ewan, který byl přeřazen na konec hlavního pole a obsadil v etapě 83. místo.

Zhruba deset kilometrů před cílem upadl vedoucí jezdec průběžného pořadí Novozélanďan Patrick Bevin, ale s krvavými šrámy a naraženými žebry dorazil do cíle ve stejném čase jako vítěz. Po etapě putoval do nemocnice na vyšetření, které vyloučilo zlomeniny a vnitřní zranění. Pokud v neděli ráno projde testy na otřes mozku, bude moci v závodě pokračovat. Před závěrečnou etapou má náskok sedmi sekund na obhájce prvenství Daryla Impeyho z JAR.

"Bylo to hektické. Každý si snažil vytvořit dobrou pozici a pak dochází k pádům. Ale tak to v cyklistice chodí," komentoval závěrečné kilometry Philipsen.

Z dodatečně přiznaného vítězství byl trochu v rozpacích. "Vždycky je to lepší, když vyhrajete a můžete u toho zvednout ruce nad hlavu. Ale jsem ještě mladý, tak se snad opravdového vítězství dočkám. Budu se o to snažit," řekl belgický mladík, za kterým skončil trojnásobný mistr světa Slovák Peter Sagan.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud