23. ledna 2019 • 09:11

Pouille je poprvé v semifinále grandslamu, bude hrát s Djokovičem

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Francouzský tenista Lucas Pouille je poprvé v grandslamovém semifinále. Na Australian Open porazil šestnáctého nasazeného Kanaďana Milose Raonice 7:6, 6:3, 6:7 a 6:4. Jeho dalším protivníkem v Melbourne bude v pátek první hráč světového žebříčku Novak Djokovič, který postoupil po skreči zraněného Keie Nišikoriho v druhém setu.


Čtyřiadvacetiletý Pouille při pěti předchozích startech na Australian Open nevyhrál ani zápas, ale letos pod vedením nové trenérky Amélie Mauresmové v Melbourne září. Po vítězství nad Raonicem překonal své grandslamové maximum z roku 2016, kdy byl ve čtvrtfinále Wimbledonu a US Open.

Jedenatřicátý hráč žebříčku Pouille musel ve třetím kole odehrát pět setů s domácím držitelem divoké karty Alexeiem Popyrinem, v osmifinále pak vyřadil turnajovou jedenáctku Bornu Čoriče z Chorvatska. Neodolal mu ani Raonic, i když v tříhodinovém zápase nastřílel 25 es.

Pouille je ze spolupráce s Mauresmovou nadšený. Bývalá světová jednička mu dala přednost před pozicí kapitánky francouzského daviscupového týmu. "O tenisu ví všechno. Není to vůbec otázka toho, jestli vás trénuje muž nebo žena. Musíte vědět, co dělat, a ona to ví dokonale," prohlásil Pouille.

Neznejistila ho ani ztráta třetí sady v tie-breaku. "Pořád to bylo jen o mém servisu a o tom, kolik dokážu vrátit jeho podání. Prostě bylo třeba pokračovat v tom, co mi předtím dvě a půl hodiny vycházelo," dodal francouzský tenista.

Srb Djokovič, který Australian Open už šestkrát vyhrál, je v melbournském semifinále po třech letech. Nad Nišikorim vedl 6:1, 4:1, pak japonský tenista vzdal kvůli potížím se stehenním svalem. Nišikori předtím v Melbourne odehrál tři pětisetové zápasy, jeho pondělní utkání se Španělem Pablem Carreňem trvalo více než pět hodin.

"Před zápasem to ještě bylo v pořádku. Pravda, příliš čerstvý jsem nebyl. Ale pak už jsem nemohl pořádně ohnout koleno ani vyskočit," řekl Nišikori.

První semifinále mužské dvouhry se bude hrát ve čtvrtek, druhý nasazený Španěl Rafael Nadal v něm nastoupí proti Stefanu Tsitsipasovi. Dvacetiletý Tsitsipas, jenž vyřadil obhájce titulu Rogera Federera, postoupil do semifinále grandslamu jako první řecký tenista v historii.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud