23. ledna 2019 • 09:48

Fotbalisty Liberce posílil bývalý reprezentační útočník Kozák

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Útočník Libor Kozák posílil fotbalisty Liberce. Devětadvacetiletý bývalý reprezentant ukončil smlouvu v italském druholigovém Livornu a se severočeským klubem se dohodl na kontraktu do konce sezony s možností jeho prodloužení. Slovan o tom informoval na svém webu.


O Kozáka usiloval i Jablonec, hráče se zkušenostmi z italské Serie A a anglické Premier League ale nakonec získal sousední Liberec. Tomu by měl pomoci zlepšit ofenzivu, kterou má Slovan po podzimu spolu s Olomoucí druhou nejhorší v lize.

Kozák se těší na českou ligu, kterou paradoxně ještě nikdy nehrál. "Je to kuriózní. Jsem v očekávání, jaké to je. Liga už je dnes kvalitní, to je bez debat. I cizinci, co sem přijdou, to sami uznávají," řekl pro klubovou televizi Kozák. "Jsem nadšený a odhodlaný. Samozřejmě nějaká očekávání ode mě jsou, ale jsem připraven se s tím pobít. Liberec může pomoci mně a já doufám, že pomůžu Liberci," dodal.

Kozák se už připojil k týmu na probíhajícím soustředění v Turecku. "Jsme rádi, že že jsme do týmu přivedli útočníka s mnoha zkušenostmi ze Serie A, Premier League i české reprezentace. Věřím, že nám Libor pomůže s produktivitou a díky svým zkušenostem i mimo hřiště," uvedl sportovní ředitel Slovanu Zdeněk Koukal.

"Jsme velmi rádi, že jsme mohli přispět k návratu Libora Kozáka do českého fotbalu. Přes spoustu let strávených v zahraničí je Libor pořád hráčem, který ještě dlouhou dobu může rozdávat divákům radost svými góly," dodal Filip Zíka z agentury Global Sports, která hráče zastupuje.

Kozák má na kontě osm startů a dva góly za reprezentační A-tým, naposledy si za národní celek zahrál v listopadu 2013. S fotbalem začínal v Opavě, odkud v 19 letech přestoupil do Lazia Řím. Následně hostoval v Brescii, poté se do klubu z italské metropole vrátil a v sezoně 2012/13 se stal nejlepším střelcem Evropské ligy.

V září 2013 Kozák přestoupil do Aston Villy, kde jeho kariéru přibrzdily zlomenina holenní i lýtkové kosti a následné potíže s kotníkem. V létě 2017 se vrátil do Itálie a působil v druholigových týmech Bari a naposledy Livornu, kde na podzim zasáhl do 11 soutěžních zápasů.

"S Liborem jsem byl osobně v kontaktu už asi minimálně dva týdny. Dotahovaly se věci, Libor potřeboval rozvázat smlouvu s Livornem. Zítra by se měl zapojit. Do pátku byl v tréninkovém procesu Livorna, nemá žádné tréninkové resty," řekl slovenský trenér Liberce Zsolt Hornyák.

"Libor viděl perspektivu v našem mužstvu. Hlavně doufám, že příchodem Libora jsme přivedli dobrého českého hráče, kvalitního útočníka a pomůže svými brankami mužstvu posunout se v tabulce výše," dodal Hornyák.

Liberec zároveň zkouší Belgičana Jasona Bourdouxheho. Sedmadvacetiletý záložník působí v nizozemském Emmenu, za který však v této sezoně neodehrál ani jeden ligový zápas. Testovaný hráč zasáhl do dnešního přípravného utkání s Neftči Baku.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud