16. února 2019 • 21:21

Shiffrinová je počtvrté v řadě světovou šampionkou ve slalomu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Američanka Mikaela Shiffrinová potvrdila díky skvělé druhé jízdě roli slalomářské královny a jako první lyžařka v historii vyhrála na mistrovství světa některou z disciplín čtyřikrát po sobě. Stříbro ve švédském Aare získala domácí Anna Swennová-Larssonová a Slovenka Petra Vlhová třetím místem zkompletovala svou medailovou sbírku.


Česká reprezentantka Gabriela Capová obsadila 21. místo a zaznamenala nejlepší individuální výsledek na velké světové akci. Nemocná Martina Dubovská byla po prvním kole na 34. příčce a do druhého nenastoupila.

Třiadvacetiletá Shiffrinová vyhrála slalom poprvé v roce 2013 v rakouském Schladmingu, o dva roky později slavila doma v Beaver Creeku a předloni uspěla i ve švýcarském Svatém Mořici. "Těžko uvěřit, že jsem to dokázala. Teď tady pláču," řekla Shiffrinová, která se potýkala s nachlazením. "Každá z nás bojuje s nějakým problémem," konstatovala Američanka.

Po první jízdě vedla Švýcarka Wendy Holdenerová a útočila na třetí zlato z Aare. Vítězka kombinace a členka vítězného kvarteta z týmové soutěže vedla o 11 setin před Swennovou-Larssonovou a o 15 před Shiffrinovou.

Vlhová figurovala na pátém místě a zaostávala o 46 setin. "Nemohla jsem chytit rytmus a všechno ztratila v první části, ale máme před sebou ještě jednu jízdu. Dám do toho všechno. Jsem silná," věřila si do druhého kola.

V něm Slovenka zaútočila, po výborném výkonu předčila čtvrtou ženu 1. kola Rakušanku Katharinu Liensbergerovou a vedla. Pak jela Shiffrihová a bezchybnou jízdou nadělila Vlhové v součtu obou kol vteřinu. "Nebyla jsem nervózní, protože jsem vzhledem ke svému stavu sotva popadala dech. Nejtěžší bylo vydržet. V druhém kole jsem měla dost sil," řekla kašlající Shiffrinová. Swennová-Larssonová sice prohrála s Američankou, ale Vlhovou k nadšení publika udržela za sebou.

Holdenerová útočila po stříbru ve slalomu na předloňském MS a loňské olympiádě na zlato, ale o stupínek nejvyšší přišla po pár brankách druhého kola. Udělala chybu, na trať se sice vrátila, ale propadla se na konečné 17. místo.

Shiffrinová získala na šampionátu v Aare po triumfu v super-G druhé zlato, z obřího slalomu má ještě bronz. Z mistrovství světa má už pět zlatých a celkem sedm medailí, jen o jednu méně než americká rekordmanka Lindsey Vonnová.

Tři medaile vybojovala rovněž Vlhová, vítězka obřího slalomu a první slovenská mistryně světa, která byla ještě druhá v kombinaci. "To jsem nečekala a je to skvělé. Doma jsou lidé nadšení a to mě naplňuje," radovala se.

Capová byla po prvním kole dvaadvacátá, ve druhém kole udělala chybu v horní části, ale zbytek trati projela čistě a vzhledem k výpadkům soupeřek si o místo polepšila.

"Mám smíšené pocity, protože jsem se do toho pustila dobře, ale byla tam ta jedna chyba, která mě mrzí. Bylo to na rovině, ztratila jsem rychlost," řekla Capová České televizi.

Na startu bylo celkem 97 slalomářek. První kolo dojela třiašedesátka z nich a poslední Celine Martiová z Haiti jela skoro dvakrát tak dlouho než Holdenerová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud