18. února 2019 • 10:11

AEK Atény vyhrál Interkontinentální pohár FIBA

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Premiérový ročník rozšířeného Interkontinentálního poháru FIBA ovládli basketbalisté AEK Atény. Úřadující šampioni Ligy mistrů ve finále v Riu de Janeiro porazili pořádající Flamengo 86:70. Třetí místo získal jihoamerický šampion San Lorenzo. Argentinský celek zvítězil 77:59 nad Austin Spurs, vítězem severoamerické G-League, soutěže rezervních týmů NBA.


AEK v minulé sezoně vyhrál Ligu mistrů, tehdy v prvním kole play off vyřadil Nymburk těsně po výsledcích 88:98 a 93:82. V tomto ročníku řecký celek odehrál s českými šampiony další dva vyrovnané zápasy, které vyhrál 94:93 po prodloužení a 80:76.

Aténský tým potvrdil v Brazílii roli hlavního favorita. V semifinále porazil San Lorenzo 86:64 a ve finále nedal šanci dalšímu jihoamerickému rivalovi i díky 22 bodům Jordana Theodorea, který byl zvolen nejužitečnějším hráčem turnaje.

Interkontinentální pohár se hrál premiérově v rozšířené podobě jako neoficiální mistrovství světa klubů soutěží FIBA. V předchozích ročnících se hrálo jediné utkání mezi vítězem Ligy mistrů (a předtím Evropské ligy) proti jihoamerickému šampionovi. Do budoucna je v plánu do turnaje začlenit také afrického mistra, vítěze Asijského poháru mistrů, australské ligy a pravděpodobně i mistra NBA.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud