18. února 2019 • 11:15

Cyklista Bábek touží po titulu mistra světa v keirinu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Příští týden se v Pruszkówě uskuteční mistrovství světa v dráhové cyklistice a čeští sprinteři odcestují do polského dějiště s vysokými ambicemi. Tomáš Bábek by rád zkompletoval sbírku medailí a získal titul v keirinu, Pavel Kelemen si v této disciplíně věří také na finále a chce se prosadit do osmého místa ve sprintu.


"Je to pro mě velká motivace, bronzovou (v keirinu) i stříbrnou medaili (na kilometru s pevným startem) z mistrovství světa mám, ale chybí mi zlato," řekl na dnešní tiskové konferenci bez vytáček jednatřicetiletý Bábek, závodník Dukly Brno. "Jedu tam bojovat, jedu se o titul porvat, a pokud budu mít štěstí, tak to může dobře dopadnout a můžu ten duhový dres světového šampiona přivézt. Nohy jsou připraveny," dodal.

Keirin, ve kterém se stal v roce 2016 evropským šampionem, bude v Polsku jeho hlavní disciplína. Na sprint se nesoustředí. "S největší pravděpodobností ho v Pruszkówě nepojedu. Další moje oblíbená disciplína je kilometr. Ale jede se hned den po keirinu, tak nevím, jak na tom budu. Moc se na to nespoléhám," popsal své možné závodní vytížení v Polsku.

Na předchozím světovém šampionátu Bábek chyběl, protože měl zlomenou klíční kost. Po vyléčení závodil na japonských drahách, kde se jezdí keirin na ocelových kolech. "To je úplně jiná disciplína," poukázal na rozdíl oproti závodům na karbonových kolech. "Při návratu člověk potřebuje pár mítinků, aby si uvědomil, o čem je ten světový keirin," řekl.

V této sezoně odjel tři Světové poháry a dvakrát byl ve finále. "Dvakrát jsem byl pátý, na tom posledním svěťáku na Novém Zélandu už jsem cítil formu. Šel jsem po vítězství, ale nepovedlo se to. Byl to ale dobrý impulz, abych se dostal do formy," podotkl Bábek.

Kelemenovou hlavní disciplínou je sprint, byť v roce 2015 získal titul mistra Evropy v keirinu. V zimě odjel plnou porci Světových pohárů, od října do ledna se zúčastnil šesti mítinků. "Nejlépe se mi dařilo hned v prvním závodě v Berlíně, kde jsem byl sedmý ve sprintu a osmý v keirinu," konstatoval Kelemen.

S tím také korespondují jeho ambice pro Pruszków. "Ve sprintu bych chtěl být do osmého místa a v keirinu jet velké finále," prozradil dvojnásobný mistr Evropy do 23 let právě v těchto disciplínách.

Česká reprezentace bude na MS usilovat i o úspěch v tříčlenném týmovém sprintu. S Bábkem a Kelemenem odcestují v sobotu do Polska ještě Robin Wagner a Martin Čechman, rovněž členové Dukly Brno. Až na místě určí trenér Petr Klimeš nominace do jednotlivých sprinterských disciplín světového šampionátu, který se uskuteční od 27. února do 3. března.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud