20. února 2019 • 10:10

Z dotací na reprezentace už bylo rozděleno přes půl miliardy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Díky zjednodušení principů a zrychlení dotačního procesu v programu Repre 2019 rozdělilo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy sportovním svazům již více než půl miliardy korun z celkové částky 720 milionů. Peníze obdrželo 72 spolků, které zabezpečují přípravu reprezentací na vrcholné mezinárodní soutěže v čele s olympijskými hrami a světovými šampionáty. Ministerstvo to uvedlo v tiskové zprávě.


"V programu Repre se ukázaly trendy, kterými chce MŠMT dlouhodobě přistupovat k rozdělování dotací. Kontinuita, předvídatelnost, sebehodnocení vlastní činnosti, nezávislost svazů na výsledcích v jiných sportech, jednoduché principy. To vrací důvěru v transparentnost dotací MŠMT, zrychluje se dotační proces a prostředky jsou tak u příjemců včas," řekl ministr školství Robert Plaga.

Zjednodušení principů a zrychlení dotačního procesu sportovní asociace a svazy oceňují. "Mám radost, že v programu Repre došlo ve srovnání s rokem 2018 k navýšení na částku 67 milionů korun, která nám výrazně pomůže v rozvoji mládežnických reprezentací ve věku 15 až 20 let. Ty totiž považujeme v dlouhodobém časovém horizontu za jednu ze stěžejních priorit naší práce," uvedl předseda Fotbalové asociace ČR Martin Malík.

Zatímco loni i předloni šla z ministerstva do fotbalových reprezentací srovnatelná částka, v roce 2012 to bylo 20 milionů a o dva roky později dokonce jen 13 milionů. O něco vyšší dotaci než fotbalisté dostanou letos hokejisté. Prioritou v programu je podpora úspěšných zimních sportů a také sportovců připravujících se na olympijské hry 2020 v Tokiu. Velká část prostředků je směřována do juniorských reprezentací.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud