21. února 2019 • 11:22

IAAF umožnila mezinárodní starty dalším 21 ruským atletům

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Světová atletická federace IAAF rozšířila o 21 jmen seznam ruských reprezentantů, kteří mohou startovat na mezinárodních soutěžích se statusem neutrálních sportovců. Závodit od nynějška může například i stříbrná olympijská medailistka ve skoku do dálky z roku 2012 Jelena Sokolovová, jež v zahraniční konkurenci nestartovala od počátku suspendace ruského svazu v roce 2015.


Už v lednu zvláštní komise udělila pro tento rok oprávnění startovat na mezinárodních akcích 42 ruským atletům. Pro všechny platí, že se budou moci jako neutrální zúčastnit halového mistrovství Evropy v Glasgow 1. až 3. března a světového šampionátu pod otevřeným nebem v Dauhá (27. září - 6. října).

Třeba pro vícebojaře Arťoma Makarenka ale přišlo přidělení neutrálního statusu pozdě a na halovém ME bude chybět. Jeho trenér Sergej Želanov řekl ruským médiím, že závodník už neměl dost času na zajištění britských víz. Makarenko byl původně podmínečně zařazen na seznam účastníků sedmiboje, za těchto okolností jej nahradil Estonec Karl Robert Saluri. Na pozici prvního náhradníka se díky tomu posunul český vícebojař Jan Doležal.

Ruský svaz je suspendován kvůli dopingovým skandálům od listopadu 2015, vloni v prosinci IAAF už podeváté trest prodloužila. Příště se bude o možném zrušení sankce jednat na březnovém zasedání rady. Dokud se tak nestane, mohou na mezinárodních akcích startovat pouze vybraní ruští atleti, kteří splňují podmínky stanovené IAAF. Vloni jich nakonec bylo 73.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud