21. února 2019 • 21:43

Chtěli jsme hlavně výhrou poděkovat fanouškům, řekl Hruban

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
V boj až do konce se proměnil poslední domácí duel českých basketbalistů v úspěšné a již dávno rozhodnuté kvalifikaci mistrovství světa proti Bosně a Hercegovině. Nejlepší hráč zápasu ze strany domácích Vojtěch Hruban byl šťastný, že to bylo s vítěznou tečkou a vydařilo se tak poděkování příznivcům v pardubické areně za podporu.


"Chtěli jsme hlavně poděkovat fanouškům, kteří byli skvělí, ať už to bylo v zápasech o postup nebo v těch rozhodnutých. Jsme rádi, že jsme jim tu výhru mohli dát, i když zápas nebyl úplně krásný," řekl Hruban. "Nedokázali jsme si pomoci z dálky a museli jsme to ubojovat a umlátit, ale ta výhra se samozřejmě počítá."

Oba týmy postrádaly opory, ale poslední celek skupiny K Čechy hodně pozlobil agresivní hrou. "Nečekali jsme, že to bude jednoduché. Věděli jsme v průběhu, že pokud se nám povede něco trefit z dálky, tak se budou muset trošku roztáhnout a bude to v pohodě," uvedl Hruban, který byl s 13 body třetí nejlepším střelcem českého výběru a vládl s devíti doskoky.

To se však Čechům dlouho nedařilo, až v závěru trojka Jaromíra Bohačíka rozhodla. "Naštěstí dal Boči jednu v tu pravou chvíli. Poslední hřebíček do rakve, to nám hodně pomohlo. Jinak jsme to ostřelovali, ale napadalo to tam. Věděli jsme ale, že to máme v rukou a když zabereme, tak to můžeme dovést v pohodě do vítězného konce," doplnil Hruban.

Pomáhat si při nevydařené střelbě museli hráči individuálními průniky. "Museli jsme to držet furt dovnitř, bylo to extrémně fyzické a těžké. Ale když to nepadá, tak se nic jiného dělat nedá. Bylo to hodně ostré. Rozhodčí to nechali dnes na obě dvě strany, sem tam nějaký judo chvat, furt ruce na sobě a za dres. Oni v tom měli trošku víc výhodu, protože byli míň basketbaloví, ale dokázali jsme se s tím poprat," dodal.

Při ceremoniálu po zápase ovládl palubovku čínský drak a úspěšní reprezentanti si užili znovu oslavy prvního postupu na mistrovství světa od roku 1982, který stvrdili už v polovině září loňského roku právě v Bosně.

"Když se vyhraje, je to ještě o to hezčí. Ta akce nebyla pro nás, ale pro fanoušky a doufám, že si to užili hlavně oni. Jim patří poděkování, že chodili. Přišlo tři tisíce lidí na zápas, kdy o nic nejde. Je to krásné číslo a jsme rádi, že jsme to domácí prostředí opravdu měli," děkovala fanouškům opora Nymburku.

Po závěrečném nedělním vystoupení ve Francii se basketbalisté dozví soupeře pro mistrovství světa v sobotu 16. března. "Budou skupiny po čtyřech, tak bych si asi překvapivě nepřál Američany. To je samozřejmě jedno místo zabrané. Potkal bych je radši až později. Přál bych si soupeře, které nepotkáváme, z Latinské Ameriky nebo Asie. Třeba proti Brazílii nebo Argentině. Člověk už tam nepotká snadného soupeře," podotkl Hruban.

Doufá, že i v Číně na přelomu srpna a září tým ukáže své kvality. "Věřím, že když budeme kompletní, tak máme nejsilnější tým, jaký kdy Česká republika měla," připomněl absentéry Tomáše Satoranského z Washingtonu i Jana Veselé či Ondřeje Balvína.

"Nemůžeme si dávat malé cíle, protože si tam nechceme jet si zahrát. Chceme ukázat, že tam patříme a můžeme hrát s těmi nejlepšími, což poslední dobou poměrně často ukazujeme. Nemusíme se bát žádného soupeře," uvedl.

"Příprava bude hodně důležitá, dlouhá a důsledná. Už jsme slyšel, že máme neplánovaných hodně přátelských zápasů. Chceme se připravit co nejlépe, abychom věděli, že tam můžeme udělat nějaký dobrý výsledek," dodal Hruban.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud