21. února 2019 • 22:12

Plzeň nezvládla odvetu v Záhřebu a po prohře 0:3 končí v EL

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalisté Plzně vypadli z Evropské ligy. Úřadující čeští mistři v odvetě druhého kola na hřišti Dinama Záhřeb prohráli 0:3 a neudrželi náskok 2:1 z úvodního domácího utkání.


Na stadionu Maksimir se v prvním poločase trefili Mislav Oršič a Emir Dilaver, po změně stran zvýšil Bruno Petkovič. Těsně před koncem byl po druhé žluté kartě vyloučen hostující David Limberský. Svěřenci Pavla Vrby přišli o šanci postoupit do osmifinále soutěže podruhé za sebou a celkově počtvrté v historii.

Viktoria nastoupila s Limberským ve středu obrany. Obvyklý levý bek nahradil kapitána Hubníka, který chyběl kvůli karetnímu trestu. Limberského na kraji defenzivy zastoupil Kovařík. Stejně jako před týdnem dostali v základní sestavě šanci brankář Kozáčik nebo útočník Beauguel. Do úvodní jedenáctky se tentokrát vešel i záložník Petržela.

"David (Limberský) hrál na postu, na který není zvyklý a který byl pro něj trošku složitější. Určitě na kraji obrany je výrazně lepší, ale my jsme jiné řešení víceméně neměli. Řekl bych, že spousta hráčů dnes odehrálo průměrné nebo podprůměrné utkání, takže se nechci k Davidovi nějak vracet," řekl kouč Vrba na tiskové konferenci.

Dinamo v bouřlivé atmosféře začalo velkým náporem, ale první střelu zaznamenali hosté. Ve třetí minutě z dálky minul branku Limberský, který od začátku hrál stopera poprvé od zápasu skupiny EL na hřišti AS Řím z listopadu 2016.

Domácí v 15. minutě z pohledné akce otevřeli skóre. Petkovič po dlouhém úniku položil na zem Pernicu, patičkou nahrál do pokutového území, Olmo pustil míč na Oršiče a ten přesně trefil horní růžek branky.

Plzeňští se dostávali na útočnou polovinu hodně složitě. Povedlo se jim to po půl hodině hry, kdy však Hořava přestřelil. Chorvatští šampioni ve 34. minutě přidali druhou branku. Hajrovič z přímého kopu nacentroval do šestnáctky, Dilaver se odpoutal od Limberského a hlavou překonal Kozáčika.

Slovenský gólman poté vyškrábnul další Oršičovu hlavičku. Krátce před pauzou byl domácí trenér Bjelica vykázán na tribunu za to, že při vhazování se pokusil vzít míč Havlovi.

"Dinamo mělo úžasný vstup. Zatlačilo nás, hrálo velice dobře a v prvních 20 minutách se zápas víceméně rozhodl. Dinamo dalo gól a do konce prvního poločasu bylo lepší," konstatoval Vrba.

Dinamo mělo převahu i na začátku druhého dějství a Kozáčik měl hodně práce například s Hajrovičovou střelou z dálky. Viktoria se téměř k ničemu nedostávala, se slabým pokusem Hrošovského si bez problémů poradil brankář Livakovič. Jeho protějšek Kozáčik v 69. minutě málem daroval záhřebskému týmu třetí gól, jenže Moharrami z úhlu ještě trefil boční síť.

"Dinamo nás vůbec do šancí nepouštělo, hrálo velice důsledně a organizovaně a my s tím měli velký problém," podotkl Vrba.

Za čtyři minuty už rozjeté Dinamo další plzeňskou chybu potrestalo. Limberský si při rozehrávce neporozuměl s Pernicou a rychlý domácí brejk zakončil Petkovič po Oršičově přihrávce nekompromisní ranou pod břevno.

"Limba to myslel na mě, ale ta přihrávka byla tak prudká, že jsem myslel, že to jde na Havlise (Havla). Bohužel krásně vyřešený brejk a 3:0," popsal Pernica.

Limberský svůj nepovedený večer "korunoval" v 87. minutě, kdy dostal červenou kartu po druhém napomínání. Viktoria přerušila sérii bez porážky, která trvala deset soutěžních zápasů.

"Výsledek svědčí o všem. Ten zápas byl jednoznačný a Dinamo nás dneska přehrálo ve všem a zaslouženě postoupilo," prohlásil záložník Roman Procházka.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud