22. února 2019 • 14:01

Dočkal je zpátky ve Spartě, podepsal smlouvu na 3,5 roku

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Kapitán fotbalové reprezentace Bořek Dočkal se vrací do pražské Sparty, se kterou dnes podepsal smlouvu na tři a půl roku. Třicetiletý záložník, který minulý týden rozvázal kontrakt v čínském klubu Che-nan Ťien-jie, by měl nastoupit už v nedělním ligovém utkání s Ostravou.


"Jsme moc rádi, že se nám podařilo získat Bořka zpátky na Letnou. Potřebovali jsme zkušeného hráče a lídra, což Bořek přesně splňuje," uvedl sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický na klubovém webu. "Stejně tak si ale nemyslíme, že on sám může vyřešit všechny potíže, se kterými se potýkáme. Měl by dobře zapadnout do mužstva, které vytváříme. Nabídne spoluhráčům své zkušenosti, což je velmi důležité z hlediska skladby našeho týmu," dodal Rosický.

Dočkal odešel ze Sparty do Číny před dvěma lety za 230 milionů korun jako druhý nejdražší hráč české ligy. Minulý rok strávil na hostování ve Philadelphii Union v zámořské MLS, kde se stal nejlepším nahrávačem soutěže. Od zimy už se připravoval se Spartou, se kterou absolvoval i soustředění.

Administrativně se však přestup protahoval. Nakonec se oba kluby dohodly. Podle médií zaplatí Sparta 1,5 milionu eur (asi 38 milionů korun). Podle hráčova agenta Viktora Koláře šlo o jeden z nejtěžších přestupů, které společnost Sport Invest zařizovala.

"Bořek se vrací tam, kam si svůj návrat vysnil. Ke Spartě ho pojí velmi silný vztah, cítí spoluodpovědnost za budoucnost klubu a příchodem do Sparty se k tomu otevřeně zavázal. Není to v českých podmínkách standardem a pouze to dokazuje, jak výjimečným hráčem i člověkem je," řekl Kolář.

Bývalý fotbalista Slavie, Kladna, Liberce, tureckého Konyasporu a norského Rosenborgu působil na Letné od srpna 2013 a byl klíčovým hráčem a tvůrcem hry. Celkem za Spartu odehrál 146 soutěžních utkání, v nichž si připsal 32 gólů a 54 asistencí. V roce 2014 devětatřicetinásobný reprezentant pomohl klubu k zatím poslednímu mistrovskému titulu i triumfu v domácím poháru. Později hrál i pod současným koučem týmu Zdeňkem ščasným.

"Bořka samozřejmě dobře znám z jeho minulého působení ve Spartě. Vždy patřil ke klíčovým postavám. Je to lídr, dokáže na hřišti usměrnit spoluhráče. Za důležitou věc považuji, že s námi už nějakou dobu trénoval a s týmem je sžitý," prohlásil Ščasný.

Ve sparťanské sestavě uvolnil Dočkalovi místo záložník Nicolae Stanciu, který na konci ledna přestoupil do Al Ahlí. Saúdskoarabský klub podle médií za rumunského reprezentanta zaplatil zhruba 200 milionů korun.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud