22. února 2019 • 15:18

Ve Špindlerově Mlýně už rostou tribuny pro Světový pohár

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
V cílovém prostoru černé sjezdovky ve Svatém Petru už rostou tribuny pro Světový pohár žen ve sjezdovém lyžování, který se do Krkonoš vrátí osmi letech. Dnes dopoledne se lyžaři na svah nedostali kvůli mlze a hlavně silnému větru, ale za čtrnáct dnů na něm budou bojovat světové hvězdy o body.


"Počasí je trochu ještě věštění, ale při jednom ze Světových poháru tady byla celý týden mlha a pak se pět minut před startem Krakonoš umoudřil a oblohu vyjasnil. Snad nám bude nakloněný i letos," přeje si ředitel závodu Tomáš Lipanský.

Špindlerův Mlýn pořádal slalomy a obří slalomy žen poprvé v prosinci 2005, pak v lednu 2008 a v březnu 2011. Premiéra Světového poháru se měla původně konat už v prosinci 2003, ale plány překazil nedostatek sněhu.

Nyní je sněhu dostatek, na černé sjezdovce ho leží metr až metr a půl. Kontrola z Mezinárodní lyžařské federace FIS přijede týden před závody a to už musí být hotová i finální preparace, speciální prolití sněhu vodou. "Aby tam byla kompaktní vrstva dvaceti až třiceti centimetrů. Ne úplně čistého ledu, to vyžadují chlapi na slalom. Dámy jsou trošku něžnější, ale sníh musí být pevný," vysvětlil Lipanský.

Organizátoři očekávají nápor fanoušků. Mezi přihlášenými pro obří slalom v pátek 8. března a slalom o den později jsou všechny hvězdy. Přijedou americká fenoménka Mikaela Shiffrinová i její největší rivalka Slovenka Petra Vlhová.

"Boom okolo Vlhové po mistrovství světa diváckému zájmu o náš závod strašně pomáhá," řekl šéf organizačního výboru Max Gottfried novinářům. "Tribuna pro tři tisíce lidí je téměř vyprodaná a věříme, že se celkem s lidmi kolem trati dostaneme v pátek k sedmi a v neděli devíti tisícům lidí," odhaduje.

Češky mají díky domácímu prostředí navýšenou kvótu a svaz může do každého závodu poslat až šest lyžařek, ale nejspíše to bude jen čtveřice. Podle pravidel FIS totiž musí být do 350. místa žebříčku dané disciplíny. V obou disciplínách podmínky splňuje i překvapivá olympijská vítězka v superobřím slalomu Ester Ledecká. "Uvidíme ji velmi rádi. Těšíme se na to, že ji přivítáme," řekl Gottfried.

Ledecká jela obří slalom mezi elitou jen třikrát. Poprvé předloni na mistrovství světa ve Svatém Mořici, na podzim ve Světovém poháru v Söldenu a loni na olympijských hrách v Pchjongčchangu, kde dosáhla 23. místem svého nejlepšího výsledku.

Slalom Ledecká prakticky netrénuje, na vrcholné akci ho nejela a zřejmě se v něm nepředstaví ani ve Špindlerově Mlýně. Navíc se v sobotu 9. března jede ve Scuolu Světový pohár na snowboardu, v kterém bojuje o čtvrté celkové vítězství, a svůj start ve švýcarském středisku zmínila po sjezdařském šampionátu.

Slovenky nejspíše přijedou trénovat do Krkonoš s předstihem, závodní sjezdovka ale bude od 1. března uzavřena. Slalomářky si svah mohou na dvě hodiny vyzkoušet při volném ježdění den před startem. Američanky podle Gottfrieda zase nejspíše zůstanou trénovat na den dva po závodech.

Dolaďuje se zajištění závodu, přičemž přihlášených už je asi 70 sjezdařek. "Řeší se ubytování, staví se stany, dělá doprovodný program, nebo lékařské zabezpečení," vypočítal Lipanský. "Poslední měsíc trvá pracovní den šestnáct až dvacet hodin denně," řekl Gottfried a dodal, že s přípravou pomáhají i lidé ze slovenské Jasné, kde byl SP před třemi lety a jde o společný projekt s českým střediskem.

Závody se připravují už dva roky. Celou dobu se na nich podílí deset lidí nejužšího organizačního výboru, posledních osm měsíců počet rapidně narůstá. "V samotném finále na všem pracují více než tři stovky lidí," konstatoval Gottfried.

Rozpočet podle jeho slov sahá ke 40 milionům korun. O výdělečný podnik prý nejde. "Nešlo by to uspořádat bez partnerů, bez příspěvků od kraje, města či ministerstva školství," řekl Gottfried a ředitel Skiareálu René Hroneš doplnil: "Je to pro nás velmi prestižní akce."

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud