23. února 2019 • 12:05

Johaugová ve skiatlonu deklasovala svět, Nováková 28.

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Norská běžkyně na lyžích Therese Johaugová deklasovala na mistrovství světa v Seefeldu soupeřky ve skiatlonu na patnáct kilometrů. Druhou v cíli krajanku Ingvild Östbergovou porazila skoro o minutu, bronz získala Ruska Natalia Něprjajevová. Nejlepší z českých reprezentantek byla osmadvacátá Petra Nováková, hned za ní doběhla Kateřina Razýmová.


Třicetiletá Johaugová, která se před sezonou vrátila po dopingovém trestu, získala pátý individuální titul mistryně světa a celkově osmý. Ve skiatlonu navázala na triumf z Falunu 2015, z této disciplíny má z MS v kariéře rovněž i stříbro a bronz.

Johaugová začala ostře a už po kilometru na špici všem ujížděla. Tempo držely chvilku jen její krajanky Astrid Jacobsenová a Östbergová. Ještě se na ně dotáhla Něprjajevová, ale Johaugová se od nich každým záběrem vzdalovala.

Po necelých pěti kilometrech měla náskok patnáct sekund, při přezouvání lyží z klasiky na bruslení už vedla bezmála o půlminutu. Johaugová nepolevovala, dostála své přezdívce "Motorová myš" a neohroženě si dojela pro zlato.

"Tohle vítězství je pro mě moc důležité. Upínala jsem se k šampionátu dva roky," řekla norské televizi Johaugová, která měla v říjnu 2016 pozitivní test na steroidy a 18 měsíců nesměla závodit. "Měla jsem skvělé lyže, pak už to šlo samo," zářila dvojnásobná celková vítězka Světového poháru.

Nováková zaostala za Johaugovou o 3:24,2 minuty a v českém souboji porazila Razýmovou ve finiši o dvě desetiny sekundy. Sandra Schützová obsadila 44. místo už se ztrátou téměř pět a půl minuty na vítězku.

Závod mužů na dvakrát 15 km začne ve 12:30 a z Čechů na trať vyrazí Petr Knop, Jonáš Bešťák a Adam Fellner.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud