Adam Nenadál
28. září 2022 • 10:20

Ze školky na vysokou: Krejčí musí v NBA udělat skok, zapne bojový mód

Vstoupit do diskuse
7
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedna sezona – a konec. Vít Krejčí v ročníku 2022/23 modrobílý dres Oklahoma City Thunder neoblékne. Klub, který po něm sáhnul na draftu před dvěma lety, ho vytrejdoval do týmu Atlanta Hawks. Co to pro jediného českého basketbalistu v NBA znamená? Radikální změnu: strakonický rodák se z kádru otloukánka soutěže stěhuje mezi hvězdy do mančaftu, od kterého se bezprostředně očekává přímý útok na špičku Východní konference.



„Pro Vítkův růst je Oklahoma ideální prostředí,“ znělo často z Krejčího nejbližšího okolí. Právem. Thunder jsou v NBA proslulí péčí o mladé talentované hráče: v klubu jich je tolik, že by pohodlně naplnili dvě soupisky.

Oklahoma je ve fázi pečlivé přestavby kádru, na každém draftu má díky chytrosti generálního manažera Sama Prestiho řadu picků, a protože se klub nemůže opřít o sílu velkého trhu, doufá v postupný růst plejerů, které si piplá takřka od basketbalové kolébky.

Krejčí do tohoto konceptu zapadal vskutku znamenitě a v závěrečné části uplynulé sezony, kdy dostal prostor na hřišti, ukázal zajímavý potenciál. Teď je ale klidné a pečující prostředí Thunder pryč – dvoumetrový Čech jde mezi hladové žraloky do Atlanty.

Největší hvězda Hawks Trae Young byl s průměrem 28,4 bodu na zápas čtvrtým nejlepším střelcem posledního ročníku NBA. V létě klub podepsal dalšího All-Star hráče Dejounte Murrayho. Jsou tu i ostatní borci: John Collins, Bogdan Bogdanovič, Clint Capela, De´Andre Hunter... A všichni chtějí své minuty.

Prestiho „mateřská školka“ mizí ve zpětném zrcátku, Krejčí má namířeno rovnou na basketbalovou vysokou školu. Na chyby nebude prostor. Tlak v Atlantě bude v porovnání s minimálním očekáváním fanoušků v Oklahomě nesrovnatelný. Konkurence na perimetru? O dvě třídy větší. Bude to obrovský skok.

Zvládne to Krejčí? Troufám si tvrdit, že zklamání z trejdu se ho drželo zhruba tak pět minut, pak okamžitě přepnul do bojového módu, který ho provází celou basketbalovou kariérou, a který ho žene stále dopředu: „OK, tak já vám teď ukážu...“

Špatnou zprávou je, že motivace Atlanty provést tenhle trejd byla hlavně finanční: Hawks na Krejčího aktuální gáži ušetří natolik, že se dostanou pod hranici „daně z luxusu.“

A teď ta dobrá zpráva: přestože dvoumetrový Čech je v aktuální hierarchii hráčů Atlanty hodně nízko, jako jeden z mála nebude jeho přínos hodnocen podle počtu nastřílených bodů. Tenhle tým je Younga a Murrayho, to je bez debat. Ale ostatní potřebují body, aby dokázali svou hodnotu. Krejčí ovšem může nabídnout i něco navíc: dobrý přehled na palubovce, energii, nasazení v obraně, nesobeckost.

Hawks mají na soupisce lepší basketbalisty, než je momentálně český mladík, ale kromě Murrayho nemají podobné typy. To může být Krejčího největší výhoda.

Vstoupit do diskuse
7
Články odjinud


Články odjinud