Ivana Jakoubková
27. srpna 2019 • 11:20

Když i Dostál šetří vtipem. V brutálním boji o Tokio nedopadli Češi zas tak špatně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neúspěšný šampionát? Jak se to vezme. Ano, čeští rychlostní kanoisté přivezli z mistrovství světa, které hostil Szeged, nejméně medailí od roku 2011, kdy se shodou okolností závodilo také v maďarské „mekce kanoistiky“. Jediné stříbro získal tehdy kanoista Lukáš Koranda v závodě na 5000 metrů.



Letošní jedno jediné Dostálovo stříbro ze singlkajaku na 1000 metrů je pro namlsaného českého fanouška málo, loni braly obě české hvězdy, kajakář Josef Dostál a kanoista Martin Fuksa, po dvou cenných kovech. Teď šlo ale o místa na olympiádě a postupová kritéria byla hodně brutální.

Dostál i Fuksa se vzdali oblíbených pětisetmetrových tratí, na kterých medaile pravidelně sbírali (loni Dostál zlato, Fuksa bronz), a soustředili se na olympijské distance. Na singlech i na deblech. Dostál s Radkem Šloufem, Fuksa s mladším bratrem Petrem.

Dokonale se to podařilo jen Dostálovi, který vyjel místo jak pro sebe, tak i pro deblkajak. Fuksa letenku do Tokia uhrál jen pro sebe a musí čekat, zda bratrská deblkanoe poněkud složitým přerozdělovacím systémem Mezinárodní kanoistické federace ICF „propadne sítem“ ke kýžené osmé postupové příčce.

Naděje plyne z faktu, že Brazilec Isaquias Queiroz Dos Santos vyhrál mezi singlkanoisty a bral také bronz na deblkanoi. Podle regulí má jedno vyjeté olympijské místo „vracet“ a stát by se tak mělo právě v hromadné posádce. Podle šéftrenéra českých kanoistů Pavla Hottmara má ovšem ICF na potvrzení faktu přibližně deset dnů.

K tomu, aby Fuksové postup vybojovali na dráze, chybělo nejspíš jen víc zkušeností a možná víc síly jednadvacetiletého háčka Petra. Ale za rok může být všechno jinak. Podle jednoho z trenérů bratrů Fuksových, jejich dědečka Josefa, Petr dře a dělá všechno pro to, aby se ostřílenému bratrovi vyrovnal. Má dost sebevědomí a medaile z letošního evropského šampionátu do 23 let mu ho ještě dodala. Pokud se „Fuksa debl“ na olympiádu skutečně dostane, může se Tokio stát startovacím můstkem pro jednoho z příštích tahounů české reprezentace.

Čtyřkajak musí koukat až do Paříže 2024

Tokiem naopak skončí medailová série českého čtyřkajaku. Posádka bojovala o postup bez Dostála, který seděl v bronzové lodi z olympijského Londýna 2012 i Ria 2016, zato s velkým nadšením. Trénovali starty, které jsou na nové olympijské trati 500 metrů klíčové, spoléhali na silné finiše.

„Jsou skvělá parta, táhnou za jeden provaz. Pro každého z nich je čtyřkajak to nejdůležitější,“ těšilo trenéra posádky Jana Součka. Potvrdilo se ovšem, že na pětistovce bude startovní pole mnohem vyrovnanější a olympijská kvalifikace náročnější. Sestavě Jakub Špicar, Lukáš Nepraš, Daniel Havel a Jakub Zavřel nakonec chyběly tři desetiny vteřiny k postupovému místu (a jen 63 setin vteřiny je dělilo od medaile). Tak zlomenou posádku, vyčerpanou fyzicky i psychicky, jste dlouho neviděli.

„Je smutné, že jsme byli devátí ve finále, a Austrálie a Kanada, které jely jen malé finále, měly místo jisté už před startem,“ litoval Havel. V Tokiu bude závodit deset čtyřkajaků, v poli však musí být zastoupeny alespoň čtyři kontinenty. Ze Szegedu tak postoupilo sedm evropských lodí a Austrálie, Kanada a Japonsko. Kvalifikační systém není vždycky spravedlivý. Dvojnásob to platí pro Havla, nejzkušenějšího z posádky, majitele obou olympijských bronzů K4 z Londýna i Ria. V době olympiády v Paříži 2024, kam se teď nutně musí pořád ještě veleúspěšná česká disciplína dívat, mu bude 33 let. Vydrží?

Jak psychicky náročný byl letošní světový šampionát, o tom nejlépe svědčí přístup hlavní hvězdy Josefa Dostála. Populární Pepa, nepřehlédnutelný nejen kvůli obrovité postavě, ale i věčně dobré náladě a zábavným komentářům, tentokrát pověstnými hláškami šetřil. Bylo na něm znát, že se na svůj úkol soustředí a hledí jen za vytčeným cílem.

V Szegedu tolik nevtipkoval, nebavil krkolomným taktizováním, nehlásil, že viděl ryby, které věští úspěch. Přiznal velkou únavu, která určitě nepramenila z nedostatku fyzických sil, ale především z psychického vypětí. Dokonalá radost z něj vytryskla, teprve když jako háček deblkajaku proťal cíl na čtvrtém místě, směr Tokio, a mohl si odškrtnout: mise splněna!

Česká republika má po Szegedu tři jistá olympijská místa. Vybojovali je Martin Fuksa, Josef Dostál a Radek Šlouf, doufat může i v účast Petra Fuksy. Pro některé z posádek přichází v úvahu navíc jarní evropská dodatečná kvalifikace v Račicích (ne pro bratry Fuksovy, protože Martin už je kvalifikovaný na singlu), ale tam bude konkurence ještě výrazně těžší. Je třeba počítat s tím, že česká kanoistická výprava v Japonsku bude čítat v ideálním případě čtyři muže. Vzhledem k jejich kvalitám to ale není zase tak špatné číslo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud