Ivo Pospíšil
22. června 2015 • 14:44

Obměna neobměna, basketbalistky zažívají generační útlum

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hořký ústup pokračuje. Vloni české basketbalistky spadly do průměru na MS, letos klesly i na ME. Po Aténách, Pekingu a Londýně se další olympiáda v Riu uskuteční bez nich. Můžeme mluvit o nesplněném cíli, ale fakt, že se nedostaly ani do přímého boje o ni, je zklamání. Bez debat!



Jistě, Česko zažívá generační útlum. Pryč jsou ikony jako Hana Horáková a Eva Vítečková, jenže tak strašně na tom, co se týče hráček, nejsme. Slova kouče Blažka o obměně jsou pravdou jen zčásti. Vždyť oproti týmu, který skončil na ME 2013 šestý, chyběla v tom současném jen Petra Kulichová. A naopak hráčky jako Elhotová nebo Hanušová jsou zase o něco dál. Řada z nich má euroligové zkušenosti... A hrála nyní i tehdy zraněná Veselá. Tak špatný tým to tedy zase nebyl.

Určitě ne tak špatný, aby prohrával s Řeckem nebo se bál do poslední vteřiny o výhru s Ukrajinou. Vítězství nad Běloruskem ukázalo, že tenhle tým má potenciál - porazitelné bylo včera i Turecko. A s věkovým průměrem 27,4 jedete sotva sbírat zkušenosti. Čtvrtfinále se udolat mělo a pak se o OH rvát déle. Na vině jsou tedy hlavně chyby v důležitých momentech.

Je logické, že věty typu „Blažek ven“ zase o něco zesílí. On sám nechtěl svou budoucnost výrazně komentovat. Má smlouvu do roku 2017, tedy do dalšího ME, jež by se mohlo uskutečnit i v Česku. Zda bude s ním, nebo bez něj, musí rozhodnout jiní. Ti však budou muset také skousnout, že příští rok o vrcholnou akci, olympiádu, Češky definitivně přišly.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud