Ivo Pospíšil
28. listopadu 2016 • 19:40

Radost věčné dvojky. Rosberg je pravým králem i díky Hamiltonovi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lewis Hamilton mu zle zatopil. Vyhrál všechny zbývající čtyři podniky. Dostal ho pod maximální tlak. A v závěru poslední GP Abú Zabí ho ještě deptal pomalejším tempem, kterým se snažil, aby Nika Rosberga ještě někdo předjel a ohrozil v jeho bitvě o titul. To vše ale německý kliďas ustál. A stal se vytouženým mistrem světa. Po tom všem, zaslouženým…



V konečném bodování MS má méně výher než Lewis Hamilton (9:10). Méně pódií než Lewis Hamilton (16:17). A ani při jízdě na vodě v Brazílii si nevedl tak suverénně jako britský rychlík. Přesto Nico Rosberg nastřádal v pořadí o pět bodů více a stal se 33. mistrem světa.

Přeci jen zaslouženým.

Rosbergovi se konečně vyplatila jeho životní strategie, založená na klidu a vnitřní rovnováze. Zatímco přímočarý Hamilton má v sobě větší výbušnost, Rosberg umí vyčkávat. V posledních dvou letech, kdy byl pokaždé druhý, se zdálo, že se vůbec výrazně načeká. Jenže letos přišla jeho chvíle.

Hlavně v závěru sezony, kdy se musel pod všemožným tlakem soustředit hlavně na to druhé místo v cíli, které mu pak konečný titul i garantovalo.

Nebyl lepší než Hamilton, ale nebyl zase horší než zbytek pole a na tom se rozhodl stavět. Byla to riskantní strategie, vezme-li se v potaz, že jakákoliv technická závada, chyba nebo enormní snaha dychtivých konkurentů (například Maxe Verstappena v Brazílii) by ho o životní triumf mohla obrat.

Jenže Rosberg to nakonec uhrál.

Přičemž ho nezlomil ani Hamilton, který stále gradoval svůj tlak, a když už nevěděl jak, schválně v závěru GP Abú Zabí zpomalil, čímž dal šanci konkurentům, aby Rosberga ještě ohrozili. Brit tím sice své šéfy pěkně namíchl, ale mě osobně na tom nepřišlo nic nepřístojného.

Bojoval o titul a využil všechny možné strategie, jak svého soka zlomit. Prostě král, který se rve o trůn, jak má. I díky tomu, že však Rosberg přes všechny jeho pasti postupně přešel a ustál je, získal jeho mistrovský titul na větší oprávněnosti.

Zdolat někoho, jako je Hamilton má váhu. Poznal to už v dětství u motokár, kdy s ním spíše častěji prohrával. Teď ale proti jeho agresivitě a umu vystavěl dost vysokou hradbu klidu a sebejistoty. A ať se ji Brit snažil zdolat, jak se dalo, nakonec si ji Rosberg ubránil.

Už proto je tudíž zaslouženým šampionem.

Nico Rosberg a jeho manželka se radují s německou vlajkou
Nico Rosberg a jeho manželka se radují s německou vlajkou

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud